Najnowsze wpisy

  • Zakazane owoce?

    Zakazane owoce?

    Czy zjedzenie przez Adama jabłka w Edenie było grzechem dietetycznym? Nie da się ukryć, że owoce zawierają cukier, w tym fruktozę, o której ostatnio nie mówi się zbyt pochlebnie. Z drugiej strony dietetycy wymieniają niezliczone cenne składniki, zawarte w owocach: nie tylko witaminy i minerały, ale także polifenole i flawonoidy, którym przypisujemy rolę w zachowaniu […]Czytaj więcej »
  • Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Sama siebie nazwałabym jedzeniową hedonistką. Uwielbiam jeść. To co sprawia mi jeszcze więcej szczęścia, to jedzenie w miłym towarzystwie! Potrawy wydają mi się wtedy jeszcze smaczniejsze. Należy pamiętać, że jedzenie nie spełnia tylko swojej biologicznej funkcji, jakim jest dostarczanie paliwa dla naszych komórek. W dużej mierze spełnia również funkcję społeczną: jest sposobem na wspólne spędzenie […]Czytaj więcej »

Nawet skromne lub niecodzienne hobby potrafi wzbogacić życie człowieka i nadać mu sens. Może być wytchnieniem od codziennych spraw, obowiązków, trosk czy niekończącego się pośpiechu. Pasja, uprawianie sportu, czy choćby praca, którą kochamy i wykonujemy z radością, potrafi uczynić nas bardziej szczęśliwymi ludźmi. Zajęcia wykonywane z zaangażowaniem i wewnętrzną radością dodają energii i wiary w siebie, pokazują, że możemy mieć bogate i interesujące życie. Udowadniają, że idziemy własną drogą, żyjemy po swojemu – tak, jak lubimy, a nie jak trzeba czy wypada.

Człowiek zainteresowany tym, co robi jest bardziej wydajny, kreatywny, szuka nowych rozwiązań. Poczucie spełnienia i zadowolenia motywuje go do stawiania sobie coraz to nowych wyzwań i przyczynia się do osiągania sukcesów na wielu życiowych polach.

Podczas gdy poświęcamy się naszemu hobby w mózgu wyzwalają się hormony szczęścia, czyli endorfiny. Podobnie, jak w stanie zmęczenia czy zakochania – nasz organizm odczuwa silną przyjemność, dzięki oddawaniu się zajęciom, które kochamy. Odczuwamy silne pobudzenie i euforię, czujemy się mądrzejsi i atrakcyjniejsi, wzrasta nasze poczucie własnej wartości i pewność siebie. Doświadczamy przypływu sił witalnych, mamy poczucie sprawstwa, a także wiary, że poradzimy sobie w życiowymi trudnościami.

Jedni będą odczuwać niezwykłą radość, gdy poświęcą się sztuce, robieniu kolaży czy pisaniu wierszy. Inny wtedy, gdy będą przemierzać górskie szlaki razem z przyjaciółmi czy jeżdżąc na rowerze, a kolejni, dopiero wtedy gdy wypłyną w rejs po Atlantyku. Wielu z nas oddaje się także pasji gotowania. Hormony szczęścia będą wyzwalać się także podczas konsumowania ulubionego posiłku – najlepiej bogatego w sezonowe, polskie warzywa i owoce, których codzienne spożywanie wpływa na poprawę naszego dobrostanu. Gdy sięgamy po naszą ulubioną potrawę – np. grzanki ze szparagami czy kanapkę z pachnącym chlebem w towarzystwie wiosennych warzyw, wprawia nas to w pozytywny nastrój, uruchamia uczucie radości, błogiego poczucia bezpieczeństwa i sensu.

Niezależnie od wybranej aktywności czy własnego sposobu na dostarczenie sobie przyjemności, uwalniane wtedy endorfiny czynią z nas ludzi pozytywnie patrzących na świat, optymistów, którzy widzą rzeczywistość w jasnych barwach. Badania naukowców z Amerykańskiego Towarzystwa Psychosomatycznego wykazują, że osoby z własnymi zainteresowaniami mają mniej problemów zdrowotnych i dłużej żyją. Wydają się być szczęśliwsi, mniej się stresują i dzięki temu rzadziej zapadają na choroby serca czy depresję, mają prawidłowe ciśnienie, a także lepiej układają sobie relacje z innymi ludźmi.