Najnowsze wpisy

  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »
  • Przepis na szczęście

    Przepis na szczęście

    Czy istnieje przepis na szczęście? Nad tym pytaniem zastanawiają się filozofowie od starożytności. Stoicy widzieli szczęście w umiarze, epikurejczycy w przyjemności, cynicy w cnocie. W dzisiejszym świecie pytanie o źródło szczęścia wydaje się jeszcze bardziej aktualne. Światowej sławy socjolog Zygmunt Bauman zauważył, że współczesnemu człowiekowi niejako wmówiono, że dzięki większej konsumpcji stanie się szczęśliwszy. Dziś […]Czytaj więcej »

Nasz poziomom szczęśliwości jest najwyższy od lat. Jak pokazują badania, poziom szczęśliwości na świecie jest również jednym z najwyższych w historii. Kto więc należy do tego grona nomen omen szczęśliwców? I jak Polacy prezentują się na tle innych narodów?

20 marca w międzynarodowy dzień szczęścia ONZ po raz kolejny opublikowała ranking najszczęśliwszych krajów świata  w ramach prowadzonego przez siebie badania Happy Planet Index. Za najszczęśliwszych mieszkańców globu zostali uznani mieszkańcy państw nordyckich – Duńczycy, Norwegowie, Islandczycy, Finowie – oraz Szwajcarzy i Kanadyjczycy. Polska uplasowała się na 46 miejscu tuż za Salwadorem, Ekwadorem i Nikaraguą. I choć nie jesteśmy w czołówce, to w ciągu roku zanotowaliśmy znaczący wzrost – awansowaliśmy z 60 miejsca zajmowanego w roku 2015.

Co roku poziom globalnego szczęście mierzy również amerykański Gallupe Institute. Według jego pomiarów ludźmi najczęściej doświadczającymi szczęścia są mieszkańcy krajów Ameryki Łacińskiej – Paragwaju, Gwatemali, Hondurasu i Ekwadoru – oraz (co mnie osobiście zaskoczyło) Uzbekistanu. Polska w tym rankingu jest w połowie stawki z bardzo zbliżonymi wynikami do krajów z regionu Europy Środkowo-Wschodniej: państw bałtyckich, Czech, Słowacji, Węgier. Niepokojący jest fakt, że wśród 10 krajów z najmniejszym odsetkiem osób doświadczających pozytywnych emocji znaleźli się nasi sąsiedzi: Białoruś, Ukraina i Litwa.

Patrząc na te wyniki pojawia się pytanie, dlaczego w tych dwóch znanych rankingach tak różne kraje są wskazywane jako najszczęśliwsze? Odpowiedź, jakiej udzielimy ma duży związek z tym, jak definiujemy szczęście. Można na nie spojrzeć z wielu perspektyw. Jeśli szczęście jest dla nas generalnie dobrym życiem, to wśród życiowych szczęśliwców znaleźli się mieszkańcy bogatej północy: Duńczycy, Norwedzy, Finowie czy Szwajcarzy. Jeśli szczęście to dla nas doświadczanie pozytywnych emocji: radości, uśmiechu, zabawy to do najszczęśliwszych należą mieszkańcy Ameryki Południowej.

Jakie z tego możemy wyciągnąć wnioski? Możemy podobnie jak najszczęśliwsi Polacy zacząć bardziej dbać o swoje zdrowie, stawiając na dietę bogatą w polskie warzywa i owoce. Badania przeprowadzone w ramach I edycji kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” pokazują, że im Polacy bardziej troszczą się o własne zdrowie, tym wyższy jest deklarowany poziom szczęścia. Co powiecie na soczyście zielone szparagi na obiad z odrobiną szczerego uśmiechu?