Najnowsze wpisy

  • Zakazane owoce?

    Zakazane owoce?

    Czy zjedzenie przez Adama jabłka w Edenie było grzechem dietetycznym? Nie da się ukryć, że owoce zawierają cukier, w tym fruktozę, o której ostatnio nie mówi się zbyt pochlebnie. Z drugiej strony dietetycy wymieniają niezliczone cenne składniki, zawarte w owocach: nie tylko witaminy i minerały, ale także polifenole i flawonoidy, którym przypisujemy rolę w zachowaniu […]Czytaj więcej »
  • Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Sama siebie nazwałabym jedzeniową hedonistką. Uwielbiam jeść. To co sprawia mi jeszcze więcej szczęścia, to jedzenie w miłym towarzystwie! Potrawy wydają mi się wtedy jeszcze smaczniejsze. Należy pamiętać, że jedzenie nie spełnia tylko swojej biologicznej funkcji, jakim jest dostarczanie paliwa dla naszych komórek. W dużej mierze spełnia również funkcję społeczną: jest sposobem na wspólne spędzenie […]Czytaj więcej »

Szczęśliwym wiedzie się lepiej. Międzynarodowe, ale i polskie badania pokazują, że bycie szczęśliwym zwyczajnie w świecie się opłaca. Australijscy naukowcy obserwowali przez 15 lat swoich studentów. Ci, którzy na początku byli bardziej szczęśliwi, po 15 latach mieli bardziej interesującą pracę od tych, którzy cieszyli się mniejszym poczuciem szczęścia. W podobnych badaniach amerykańscy naukowcy dodatkowo stwierdzili, że po 20 latach szczęśliwi zarabiali 30% więcej od swoich mniej szczęśliwych kolegów! Równie ważna informacja dla singli – poczucie szczęścia zwiększa szansę na związek małżeński aż czterokrotnie! Zatem jeśli szukasz partnera lub partnerki, zadbaj najpierw o własne poczucie szczęścia, którym będziesz mógł/mogła dzielić się z innymi.

Bycie szczęśliwym nie jest jednak takie łatwe. Co ma wpływ na to, czy jesteśmy szczęśliwi?

Po pierwsze wiek. Poczucie szczęścia Polaków maleje wraz z kolejnymi wiosnami życia. Jest to odwrotna tendencja w stosunku do krajów zachodniej Europy. Naukowcy nie potrafią wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje. Po drugie małżeństwo i relacje z przyjaciółmi. Nic tak nie działa kojąco, jak rozmowa z kimś bliskim. Po trzecie ruch. Osławione endorfiny, które wydzielają się po aktywności fizycznej, pomagają szczęściu na stałe zagościć w naszym życiu.

Najnowsze badania wskazują na pomijany dotąd element wpływający na nasze poczucie szczęścia. Element, na który możemy codziennie wpływać my sami. Jest nim dieta bogata w owoce i warzywa. Naukowcy z uniwersytetu w Warwick w Wielkiej Brytanii  przeanalizowali dietę oraz poziom szczęścia i satysfakcji 12 500 Australijczyków. Badania jednoznacznie pokazały, że zjedzenie każdej dodatkowej porcji owoców i warzyw (aż do 8) zwiększa poczucie szczęścia.

Może więc zjedzenie jabłka jest najłatwiejszym krokiem, by uczynić swoje życie jeszcze bardziej szczęśliwym?