Najnowsze wpisy

  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »
  • Przepis na szczęście

    Przepis na szczęście

    Czy istnieje przepis na szczęście? Nad tym pytaniem zastanawiają się filozofowie od starożytności. Stoicy widzieli szczęście w umiarze, epikurejczycy w przyjemności, cynicy w cnocie. W dzisiejszym świecie pytanie o źródło szczęścia wydaje się jeszcze bardziej aktualne. Światowej sławy socjolog Zygmunt Bauman zauważył, że współczesnemu człowiekowi niejako wmówiono, że dzięki większej konsumpcji stanie się szczęśliwszy. Dziś […]Czytaj więcej »

Sama siebie nazwałabym jedzeniową hedonistką. Uwielbiam jeść. To co sprawia mi jeszcze więcej szczęścia, to jedzenie w miłym towarzystwie! Potrawy wydają mi się wtedy jeszcze smaczniejsze.

Należy pamiętać, że jedzenie nie spełnia tylko swojej biologicznej funkcji, jakim jest dostarczanie paliwa dla naszych komórek. W dużej mierze spełnia również funkcję społeczną: jest sposobem na wspólne spędzenie czasu, podtrzymanie i umocnienie relacji, a te – jak już pisała Adriana Klos w swoim artykule – znacząco mogą wpływać na nasze poczucie szczęścia. Co prawda nie oznacza to, że wraz z liczbą przyjaciół automatycznie stajemy się szczęśliwsi. Jednak otaczanie się życzliwymi i serdecznymi osobami na pewno poprawia humor.

Zatem jak często Polacy wspólnie spożywają posiłki ze swoimi przyjaciółmi? Jak wynika z badań przeprowadzonych przez CBOS, niemal ośmiu na dziesięciu Polaków przynajmniej kilka razy w roku umawia się z przyjaciółmi na wspólne posiłki. Wyraźnie częściej tego typu spotkania są organizowane w domu (76%) niż poza nim (45%). Ten sposób spędzania wolnego czasu jest bliższy osobom młodszym (do 35 roku życia) i mieszkającym w dużych aglomeracjach miejskich.

Wspólne jedzenie posiłków jest ważne nie tylko dla utrzymania przyjaźni. Jest jeszcze ważniejsze dla budowania dobrych i ciepłych relacji w rodzinie. Ma to szczególne znaczenie dla najmłodszych. Badania wyraźnie pokazują, że im częściej dzieci jedzą posiłki z rodzicami, tym lepiej radzą sobie w szkole, a nawet rzadziej sięgają po alkohol i narkotyki.

Wspólne posiłki są przede wszystkim okazją do rozmowy – tak na tematy błahe, jak i ważne. Są czasem tylko dla rodziny, którego często nam brakuje w zabieganym świecie. Jednak tylko 25% z nas codziennie pozwala sobie na jeden posiłek w gronie w najbliższych
Wygląda na to, że dzięki wspólnemu jedzeniu możemy zaspokoić kilka naszych potrzeb na raz. Tym bardziej warto zadbać, by jedzenie było i smaczne i zdrowe. By dostarczyło nam odpowiednią porcje owoców i warzyw, które zjedzone w miłym towarzystwie jeszcze bardziej poprawią nam humor.