Najnowsze wpisy

  • Ile jemy owoców i warzyw?

    Ile jemy owoców i warzyw?

    O tym, że jedzenie owoców i warzyw sprzyja zdrowiu, chyba wiedzą wszyscy. Część osób może sobie zadawać pytanie, ile ich należy jeść, by osiągnąć ten efekt?! Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie, co przelicza się na 5 porcji w ciągu dnia.Czytaj więcej »
  • Kolacja we dwoje

    Kolacja we dwoje

    Starożytni Egipcjanie wierzyli, że afrodyzjakiem jest sałata – do tego stopnia upatrywali w niej cudownych właściwości, że uznali nawet za stosowne składanie jej w ofierze bogowi płodności, Minowi, co udokumentowali hieroglifami. W średniowieczu przygotowanie wieloskładnikowych eliksirów miłosnych było domeną czarownic, więc raczej nie poznamy sekretnych receptur z tego okresu.Czytaj więcej »

Przepisy na szczęście

Ulubiony szczęścia smak!
Wypróbujcie nasze „przepisy na szczęście”‚ z polskich, sezonowych warzyw i owoców. Zainspirują Was one do tworzenia własnych kompozycji smakowych, które będą nie tylko pyszne, ale także wprawią Was w dobry nastrój i dostarczą wiele radości.

Młode ziemniaki z grillowanym kurczakiem i sałatą

Kiedy pojawiają się młode, świeże warzywa, okazuje się, że nic nam więcej do „szczęścia żywieniowego” nie potrzeba. Obserwuję, że im prostszy zestaw obiadowy, tym większa radość na twarzach moich pacjentów! Dlatego warto w tym czasie nie kombinować, ale w prosty i...

czytaj dalej

Sałatka z bobem

Bób to niepozorne, sezonowe warzywo, które ma wiele wartości odżywczych, jest bardzo sycący i zawiera sporą ilość rozpuszczalnego błonnika. Jak większość warzyw strączkowych ma dużą zawartość białka. Jest też doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy C, A, B1 i...

czytaj dalej

Czereśnie pod lekkim biszkoptem

Są zwolennicy truskawek i zwolennicy czereśni, do której grupy Ty należysz? Jeśli czekasz na piękne, dorodne i słodkie polskie czereśnie to ten deser jest dla ciebie! Delikatne, biszkoptowe ciasto oraz słodkie, jędrne czereśnie to wspaniały duet - nawet dla...

czytaj dalej

Chłodnik

Gdy na dworze jest ciepło lekki chłodnik jest świetnym rozwiązaniem. Piękny kolor cieszy oko, a różne dodatki pozwolą zadowolić i nasycić każdego. Można go zjeść z ugotowanym jajkiem i młodymi ziemniakami lub z serem twarogowym czy też z kawałkiem gotowanej cielęciny....

czytaj dalej

Sałatka z truskawkami i grillowanym kurczakiem

Lubisz nietypowe połączenia? Ta sałatka jest właśnie dla Ciebie! Połączenie delikatnej piersi z kurczaka, która zawiera duże ilości białka oraz słodkich, polskich truskawek w towarzystwie innych warzyw, które dostarczają antyoksydantów i  minerałów. To wszystko...

czytaj dalej

Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem to bardzo smaczne i niskokaloryczne danie. Nie napracujesz się, a zaserwujesz pyszny obiad swojej rodzinie. Dodatek młodych ziemniaków oraz niepowtarzalny aromat koperku dopełni całości. Czy dla Was jest to również wspomnienie obiadu u babci?...

czytaj dalej

Tarta z botwinką

Botwina – najczęściej znana i wykorzystywana jako dodatek do zupy botwinkowej lub chłodników. Tym razem wystąpi w nieco innej odsłonie – prezentujemy tartę botwinkową. Pyszna, sycąca, a dzięki młodym łodygom i liściom buraczka ćwikłowego dostarcza dużo wapnia, żelaza,...

czytaj dalej

Kasza jaglana z owocami

Jeśli chcesz dobrze zacząć dzień pamiętaj o kaszach – jaglanka na śniadanie to idealny wybór zamiast kanapki. Dorzuć do niej świeże, sezonowe owoce, które wzbogacą smak, ale również dostarczą witamin i minerałów. Kasza jaglana uważana jest za królową wśród kasz....

czytaj dalej

Roladki ze szparagami

A o to inny sposób na cudowne, sezonowe warzywo – szparagi jako wypełnienie roladki z kurczaka z szynką parmeńską! Atrakcyjnie wygląda i doskonale smakuje, nawet najmłodszym. Takie danie to ciekawy sposób „przemycenia” zielonego warzywa zawierającego witaminy i...

czytaj dalej

Sałatka z łososiem i wiosennymi warzywami

Przedstawiamy prosty, kolorowy i sezonowy lunch. Łosoś dostarczy Ci pełnowartościowego białka, kwasów omega-3 i doda energii, a obecność świeżych warzyw uzupełni witaminy (szczególnie C, E oraz z grupy B), a także składniki mineralne (potas, wapń, żelazo, magnez,...

czytaj dalej

Rabarbar pod kruszonką

Jedno ze wspomnień z dzieciństwa i wakacji na wsi - rabarbar moczony w cukrze. Kwaskowaty smak przełamany słodyczą to prosta, ale orzeźwiająca i niskokaloryczna przekąska. Dodatkowo rabarbar to doskonałe źródło witaminy C, K oraz wapnia, magnezu i potasu. Zawarta w...

czytaj dalej

Grzanki ze szparagami

Oto i one! Piękne, smukłe i zielone – szparagi. Dla wielu z nas to otwarcie sezonu warzywnego w pełni. Dzięki nim w szybki i prosty, a jednak wykwintny sposób możesz zaserwować wartościowy i smaczny posiłek swojej rodzinie czy przyjaciołom.

czytaj dalej

Pasta z zielonego groszku

Widząc zielony groszek, większość z nas nie wykazuje zbyt dużego entuzjazmu. Te zielone, małe kulki to skarbnica witamin i składników mineralnych.

czytaj dalej

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe to jedna z przyjemniejszych form w jakiej można przyswoić beta karoten i inne cenne składniki z pomarańczowego warzywa. Smacznego!

czytaj dalej

Wiosenne kanapki

Z czym kojarzy się wiosna? Nam z rzodkiewką, rzeżuchą, sałatą, szczypiorkiem oraz świeżym zapachem zielonego ogórka. Takie nowości to zwiastun wiosny i sezonu warzywnego w pełni!

czytaj dalej

Kwaśnica

Okres przedwiośnia to świetny sezon na kiszonki. Kapusta czy ogórki w takiej formie smakują wtedy najlepiej, dostarczając cennych składników odżywczych.

czytaj dalej

Ciasto z buraków

Burak może być bardzo pomocny w okresie przesilenia wiosennego, gdyż wspomaga układ odpornościowy i łagodzi on objawy wielu chorób – zwłaszcza wirusowych.

czytaj dalej