Najnowsze wpisy

  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »
  • Przepis na szczęście

    Przepis na szczęście

    Czy istnieje przepis na szczęście? Nad tym pytaniem zastanawiają się filozofowie od starożytności. Stoicy widzieli szczęście w umiarze, epikurejczycy w przyjemności, cynicy w cnocie. W dzisiejszym świecie pytanie o źródło szczęścia wydaje się jeszcze bardziej aktualne. Światowej sławy socjolog Zygmunt Bauman zauważył, że współczesnemu człowiekowi niejako wmówiono, że dzięki większej konsumpcji stanie się szczęśliwszy. Dziś […]Czytaj więcej »

Marchewka – warzywo dostępne niemalże cały rok, bogate źródło beta karotenu. Nadaje on marchewce charakterystyczną barwę, ale przede wszystkim jest antyoksydantem korzystnie wpływającym na nasz wzrok, wzmacniającym odporność, przyspieszającym opalanie i utrzymującym efekty kąpieli słonecznych. Dlatego dobrze jest, aby przed intensywną ekspozycją na słońce, przygotować skórę do kontaktu z promieniowaniem UV.

Babeczki marchewkowe to jedna z przyjemniejszych form w jakiej można przyswoić beta karoten i inne cenne składniki z pomarańczowego warzywa. Smacznego!

Składniki (14 porcji):

Ciasto:

  • 2 szklanki grubo startej marchewki
  • 4 małe jajka
  • 1 i ½  szklanki mąki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • szczypta soli

Lukier:

  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, olej i marchewkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 minut (do suchego patyczka). Cukier rozetrzyj z sokiem z cytryny (na początek dodaj niewielką ilość do uzyskania lejącej, ale gęstej konsystencji). Na koniec udekoruj babeczki lukrem.