Najnowsze wpisy

  • Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Szczęśliwie coraz większa ilość naszych rodaków zaczyna zdawać sobie sprawę, że ruch i aktywność fizyczna to ważne elementy wpływające na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Stąd biegi uliczne, stacje wypożyczania rowerów coraz gęściej rozsiane po mieście, dynamicznie rozrastające się sieci fitness klubów, szkółki piłkarskie czy rolkarze mijani na bulwarach. Co jednak, jeśli nie wywodzisz się […]Czytaj więcej »
  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »

Marchewka – warzywo dostępne niemalże cały rok, bogate źródło beta karotenu. Nadaje on marchewce charakterystyczną barwę, ale przede wszystkim jest antyoksydantem korzystnie wpływającym na nasz wzrok, wzmacniającym odporność, przyspieszającym opalanie i utrzymującym efekty kąpieli słonecznych. Dlatego dobrze jest, aby przed intensywną ekspozycją na słońce, przygotować skórę do kontaktu z promieniowaniem UV.

Babeczki marchewkowe to jedna z przyjemniejszych form w jakiej można przyswoić beta karoten i inne cenne składniki z pomarańczowego warzywa. Smacznego!

Składniki (14 porcji):

Ciasto:

  • 2 szklanki grubo startej marchewki
  • 4 małe jajka
  • 1 i ½  szklanki mąki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • szczypta soli

Lukier:

  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, olej i marchewkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 minut (do suchego patyczka). Cukier rozetrzyj z sokiem z cytryny (na początek dodaj niewielką ilość do uzyskania lejącej, ale gęstej konsystencji). Na koniec udekoruj babeczki lukrem.