Najnowsze wpisy

  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »
  • Przepis na szczęście

    Przepis na szczęście

    Czy istnieje przepis na szczęście? Nad tym pytaniem zastanawiają się filozofowie od starożytności. Stoicy widzieli szczęście w umiarze, epikurejczycy w przyjemności, cynicy w cnocie. W dzisiejszym świecie pytanie o źródło szczęścia wydaje się jeszcze bardziej aktualne. Światowej sławy socjolog Zygmunt Bauman zauważył, że współczesnemu człowiekowi niejako wmówiono, że dzięki większej konsumpcji stanie się szczęśliwszy. Dziś […]Czytaj więcej »

Gdy na dworze jest ciepło lekki chłodnik jest świetnym rozwiązaniem. Piękny kolor cieszy oko, a różne dodatki pozwolą zadowolić i nasycić każdego. Można go zjeść z ugotowanym jajkiem i młodymi ziemniakami lub z serem twarogowym czy też z kawałkiem gotowanej cielęciny.

Jajko dostarczy pełnowartościowego białka, a sezonowe aromatyczne warzywa – witamin i składników mineralnych.

 

Składniki (4 porcje):

  • 1 pęczek botwinki (najlepiej jeśli wybierzesz z większymi buraczkami)
  • 500 ml wody
  • 400 ml kefiru
  • 400 ml śmietany 12%
  • 4 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 małe ogórki gruntowe
  • 4 rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 4 jajka

Wykonanie:

Botwinkę razem z buraczkami umyj dokładnie, oczyść, pokrój w drobną kosteczkę. Liście i łodyżki również posiekaj. Buraki i łodyżki zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj do miękkości ok. 15-20 minut, na  ostatnie 2-3 minuty dodaj liście. Na koniec gotowania dodaj ocet. Zostaw wywar do wystygnięcia.

W między czasie ugotuj jajka na twardo, posiekaj szczypiorek, koperek oraz przeciśnij przez praskę albo drobno posiekaj i rozetrzyj czosnek. Ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę. Rzodkiewkę umyj i posiekaj. Do zimnego wywaru dodaj śmietanę, kefir, posiekane warzywa, dopraw do smaku jeśli potrzebujesz. Włóż do lodówki, aby schłodzić.

Rozlej chłodnik do miseczek, dodaj połówki jaja i udekoruj koperkiem lub szczypiorkiem.