Najnowsze wpisy

  • Zakazane owoce?

    Zakazane owoce?

    Czy zjedzenie przez Adama jabłka w Edenie było grzechem dietetycznym? Nie da się ukryć, że owoce zawierają cukier, w tym fruktozę, o której ostatnio nie mówi się zbyt pochlebnie. Z drugiej strony dietetycy wymieniają niezliczone cenne składniki, zawarte w owocach: nie tylko witaminy i minerały, ale także polifenole i flawonoidy, którym przypisujemy rolę w zachowaniu […]Czytaj więcej »
  • Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Sama siebie nazwałabym jedzeniową hedonistką. Uwielbiam jeść. To co sprawia mi jeszcze więcej szczęścia, to jedzenie w miłym towarzystwie! Potrawy wydają mi się wtedy jeszcze smaczniejsze. Należy pamiętać, że jedzenie nie spełnia tylko swojej biologicznej funkcji, jakim jest dostarczanie paliwa dla naszych komórek. W dużej mierze spełnia również funkcję społeczną: jest sposobem na wspólne spędzenie […]Czytaj więcej »

Gdy na dworze jest ciepło lekki chłodnik jest świetnym rozwiązaniem. Piękny kolor cieszy oko, a różne dodatki pozwolą zadowolić i nasycić każdego. Można go zjeść z ugotowanym jajkiem i młodymi ziemniakami lub z serem twarogowym czy też z kawałkiem gotowanej cielęciny.

Jajko dostarczy pełnowartościowego białka, a sezonowe aromatyczne warzywa – witamin i składników mineralnych.

 

Składniki (4 porcje):

  • 1 pęczek botwinki (najlepiej jeśli wybierzesz z większymi buraczkami)
  • 500 ml wody
  • 400 ml kefiru
  • 400 ml śmietany 12%
  • 4 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 małe ogórki gruntowe
  • 4 rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 4 jajka

Wykonanie:

Botwinkę razem z buraczkami umyj dokładnie, oczyść, pokrój w drobną kosteczkę. Liście i łodyżki również posiekaj. Buraki i łodyżki zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj do miękkości ok. 15-20 minut, na  ostatnie 2-3 minuty dodaj liście. Na koniec gotowania dodaj ocet. Zostaw wywar do wystygnięcia.

W między czasie ugotuj jajka na twardo, posiekaj szczypiorek, koperek oraz przeciśnij przez praskę albo drobno posiekaj i rozetrzyj czosnek. Ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę. Rzodkiewkę umyj i posiekaj. Do zimnego wywaru dodaj śmietanę, kefir, posiekane warzywa, dopraw do smaku jeśli potrzebujesz. Włóż do lodówki, aby schłodzić.

Rozlej chłodnik do miseczek, dodaj połówki jaja i udekoruj koperkiem lub szczypiorkiem.