Najnowsze wpisy

  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »
  • Przepis na szczęście

    Przepis na szczęście

    Czy istnieje przepis na szczęście? Nad tym pytaniem zastanawiają się filozofowie od starożytności. Stoicy widzieli szczęście w umiarze, epikurejczycy w przyjemności, cynicy w cnocie. W dzisiejszym świecie pytanie o źródło szczęścia wydaje się jeszcze bardziej aktualne. Światowej sławy socjolog Zygmunt Bauman zauważył, że współczesnemu człowiekowi niejako wmówiono, że dzięki większej konsumpcji stanie się szczęśliwszy. Dziś […]Czytaj więcej »

Burak może być bardzo pomocny w okresie przesilenia wiosennego, gdyż wspomaga układ odpornościowy i łagodzi on objawy wielu chorób – zwłaszcza wirusowych, jak np. grypa oraz działa wykrztuśnie. Dodatkowo buraki wspomagają układ krwionośny, gdyż mają właściwości krwiotwórcze, a zawarte w nich barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Warzywo to jest także dobrym źródłem kwasu foliowego. Pomaga również unormować poziom cholesterolu, przeciwdziała zwapnieniom naczyń krwionośnych.

Burak kojarzy się przede wszystkim z barszczem lub dodatkiem do kotleta. My chcemy pokazać go w zupełnie innej odsłonie. O marchewkowym cieście każdy słyszał, a może tak spróbować czekoladowego ciasta z buraków?

Składniki ( 8-10 porcji):

  • 1 duży burak (400-500g)
  • 100g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 75g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 50g prawdziwego kakao
  • 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady (75%)

Wykonanie

Buraka umyj i gotuj w wodzie bez dodatków, około 1 godziny – do momentu aż burak będzie miękki. Ostudź go, obierz ze skórki i zmiksuj na puree.
Wymieszaj oba rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia i cukier.

Zmiksuj puree z buraczków, jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodaj wcześniej wymieszane suche. Całość połącz ze sobą i wymieszaj. Rozdrobnij czekoladę, i połącz z całą masą. Rozgrzej piekarnik do 170ºC. Wylej masę do foremki, tortownicy. Piecz około 45-50 minut.