Najnowsze wpisy

  • Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Szczęśliwie coraz większa ilość naszych rodaków zaczyna zdawać sobie sprawę, że ruch i aktywność fizyczna to ważne elementy wpływające na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Stąd biegi uliczne, stacje wypożyczania rowerów coraz gęściej rozsiane po mieście, dynamicznie rozrastające się sieci fitness klubów, szkółki piłkarskie czy rolkarze mijani na bulwarach. Co jednak, jeśli nie wywodzisz się […]Czytaj więcej »
  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »

Są zwolennicy truskawek i zwolennicy czereśni, do której grupy Ty należysz? Jeśli czekasz na piękne, dorodne i słodkie polskie czereśnie to ten deser jest dla ciebie! Delikatne, biszkoptowe ciasto oraz słodkie, jędrne czereśnie to wspaniały duet – nawet dla najmłodszych.

Pamiętaj czereśnie dostarczą Ci potasu, który wpływa pozytywnie na serce oraz nerki, a zawarta w nich spora ilość witaminy B5 wspomaga w leczeniu artretyzmu. Te czerwone odmiany są bogatym źródłem bioflawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Porcja czereśni dostarczy nam też żelaza, wapnia i dużej ilości jodu. Samo zdrowie!

Składniki (kilka porcji):

  • 500 g wydrylowanych czereśni
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • laska wanilii
  • szczypta soli

Wykonanie:

Czereśnie umyj, osusz i wyjmij pestkę. Jaja wybij do misy miksera, dodaj ziarenka wanilii, cukier i zmiksuj na puszystą jasną masę. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką – już nie miksuj. Czereśnie ułóż w tortownicy lub ceramicznym naczyniu do pieczenia tart (średnica ok. 25 cm). Czereśnie zalej masą biszkoptową. Wstaw do rozgrzanego do 180 C° piekarnika. Piecz 12-15 minut. Można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.