Najnowsze wpisy

  • Zakazane owoce?

    Zakazane owoce?

    Czy zjedzenie przez Adama jabłka w Edenie było grzechem dietetycznym? Nie da się ukryć, że owoce zawierają cukier, w tym fruktozę, o której ostatnio nie mówi się zbyt pochlebnie. Z drugiej strony dietetycy wymieniają niezliczone cenne składniki, zawarte w owocach: nie tylko witaminy i minerały, ale także polifenole i flawonoidy, którym przypisujemy rolę w zachowaniu […]Czytaj więcej »
  • Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Sama siebie nazwałabym jedzeniową hedonistką. Uwielbiam jeść. To co sprawia mi jeszcze więcej szczęścia, to jedzenie w miłym towarzystwie! Potrawy wydają mi się wtedy jeszcze smaczniejsze. Należy pamiętać, że jedzenie nie spełnia tylko swojej biologicznej funkcji, jakim jest dostarczanie paliwa dla naszych komórek. W dużej mierze spełnia również funkcję społeczną: jest sposobem na wspólne spędzenie […]Czytaj więcej »

Są zwolennicy truskawek i zwolennicy czereśni, do której grupy Ty należysz? Jeśli czekasz na piękne, dorodne i słodkie polskie czereśnie to ten deser jest dla ciebie! Delikatne, biszkoptowe ciasto oraz słodkie, jędrne czereśnie to wspaniały duet – nawet dla najmłodszych.

Pamiętaj czereśnie dostarczą Ci potasu, który wpływa pozytywnie na serce oraz nerki, a zawarta w nich spora ilość witaminy B5 wspomaga w leczeniu artretyzmu. Te czerwone odmiany są bogatym źródłem bioflawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Porcja czereśni dostarczy nam też żelaza, wapnia i dużej ilości jodu. Samo zdrowie!

Składniki (kilka porcji):

  • 500 g wydrylowanych czereśni
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • laska wanilii
  • szczypta soli

Wykonanie:

Czereśnie umyj, osusz i wyjmij pestkę. Jaja wybij do misy miksera, dodaj ziarenka wanilii, cukier i zmiksuj na puszystą jasną masę. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką – już nie miksuj. Czereśnie ułóż w tortownicy lub ceramicznym naczyniu do pieczenia tart (średnica ok. 25 cm). Czereśnie zalej masą biszkoptową. Wstaw do rozgrzanego do 180 C° piekarnika. Piecz 12-15 minut. Można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.