Najnowsze wpisy

  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »
  • Przepis na szczęście

    Przepis na szczęście

    Czy istnieje przepis na szczęście? Nad tym pytaniem zastanawiają się filozofowie od starożytności. Stoicy widzieli szczęście w umiarze, epikurejczycy w przyjemności, cynicy w cnocie. W dzisiejszym świecie pytanie o źródło szczęścia wydaje się jeszcze bardziej aktualne. Światowej sławy socjolog Zygmunt Bauman zauważył, że współczesnemu człowiekowi niejako wmówiono, że dzięki większej konsumpcji stanie się szczęśliwszy. Dziś […]Czytaj więcej »

Jeżyna jest mniej popularna niż jej kuzynka malina, a szkoda, gdyż ma nie mniej właściwości prozdrowotnych. Owoce te zawierają w dużych ilościach silne przeciwutleniacze, m.in.: antocyjany, którym zawdzięczają nie tylko swój piękny kolor, ale także właściwości antynowotworowe oraz przeciwzapalne. Jeżyny wśród innych owoców wyróżniają się sporą zawartością kwasu elagowego – substancji bioaktywnej wspierającej układ odpornościowy, która też jest silnym przeciwutleniaczem.

Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów jeżyny zostały umieszczone na liście ORAC (skrót od ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli liście produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem wolnych rodników. Owoce te są także dobrym źródłem żelaza, więc są polecane dla osób cierpiących na anemię, dzieci, kobiet ciężarnych, karmiących, czy wegetarian, wegan. Poza tym mają także sporo korzystnego dla sera potasu, czy niezbędnego dla kośćca wapnia.

Dzięki dużej zawartości witamin C i E chronią też oczy przed chorobami (np. zwyrodnieniem plamki żółtej). Jeżyny należą do owoców polecanych dla diabetyków, gdyż mają niski indeks glikemiczny (IG jeżyn = 25), a do tego sporą ilość błonnika, który spowalnia wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym, co pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi.

Zaproponowany deser będzie idealny dla osób dbających o linię, gdyż jeżyny są niskokaloryczne oraz jak już wspomniałam mają niskie IG i są bogatym źródłem błonnika, zwłaszcza pektyn – które pod wpływem wody zwiększają swoją objętość i na długi czas wypełniają żołądek, dając uczucie sytości.

Składniki (1 porcja):

  • 1 opakowanie (175 g) jogurtu naturalnego bez cukru
  • 250 g jeżyn
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki bakalii, do wyboru: orzechy laskowe, pestki dyni, rodzynki
  • listki mięty lub melisy do ozdoby

Wykonanie:

Jeżyny dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Kilka sztuk owoców możesz odłożyć do dekoracji. Jeżyny zmiksuj z miodem na gładki mus.

Układaj warstwowo – połowę płatków owsianych, bakalie, jogurt, mus jeżynowy, następnie znowu płatki, jogurt, mus jeżynowy i na koniec do dekoracji bakalie, kilka jeżyn oraz melisa/mięta.