Najnowsze wpisy

  • Zakazane owoce?

    Zakazane owoce?

    Czy zjedzenie przez Adama jabłka w Edenie było grzechem dietetycznym? Nie da się ukryć, że owoce zawierają cukier, w tym fruktozę, o której ostatnio nie mówi się zbyt pochlebnie. Z drugiej strony dietetycy wymieniają niezliczone cenne składniki, zawarte w owocach: nie tylko witaminy i minerały, ale także polifenole i flawonoidy, którym przypisujemy rolę w zachowaniu […]Czytaj więcej »
  • Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Sama siebie nazwałabym jedzeniową hedonistką. Uwielbiam jeść. To co sprawia mi jeszcze więcej szczęścia, to jedzenie w miłym towarzystwie! Potrawy wydają mi się wtedy jeszcze smaczniejsze. Należy pamiętać, że jedzenie nie spełnia tylko swojej biologicznej funkcji, jakim jest dostarczanie paliwa dla naszych komórek. W dużej mierze spełnia również funkcję społeczną: jest sposobem na wspólne spędzenie […]Czytaj więcej »

Czy wiesz, że PAPRYKA… zawiera nawet cztery razy więcej witaminy C niż cytryna?! Albo, że pod wpływem temperatury staje się jeszcze bardziej wartościowa, a likopen i beta karoten są bardziej biodostępne i lepiej wykorzystywane przez nasz organizm?!

Pamiętajcie o tym warzywie w sezonie, aby wzmocnić swój organizm i zadbać o odporność. Dzięki niej zadbacie też o skórę (również po słonecznych kąpielach) i poprawicie kondycje naczyń krwionośnych.

Odmiany ostre papryki, które zawierają więcej kapsaicyny wpłyną pozytywnie na nasz nastrój, bo pobudzą organizm do wydzielanie większej ilości endorfin, ale też przyspieszają metabolizm. Papryka ma niewiele kalorii, można ją jeść na surowo, ale też świetnie nadaje się do leczo, gulaszu czy faszerowania.

 

Składniki (4 porcje):

 

  • 4 kolorowe papryki
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • ½ cukinii (ok. 200 g)
  • 1 cebula
  • 400 g mięsa mielonego (drobiowe)
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • 4 łyżki startego ulubionego sera
  • świeża bazylia

 

Wykonanie:

 

Papryki dokładnie umyj i przekrój na pół, lekko posól, odstaw na bok. Kaszę ugotuj w wodzie w proporcjach 2:1 z odrobiną soli. Cebulę i cukinie posiekaj w kostkę. Na rozgrzanym oleju podduś cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, dopraw do smaku i duś 2-3 minuty, przełóż do miski.

Mięso mielone podduś na patelni na której dusiłaś cebulę, dodaj sos pomidorowy, dopraw do smaku solą i pieprzem, oregano i bazylią, duś aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Ugotowaną kaszę, mięso z pomidorowym sosem, cebulkę i cukinię wymieszaj.

Papryki dokładnie wypełnij farszem, ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 45-50 minut.  Na 5-7 minut przed końcem pieczenia wysuń naczynie, zdejmij folię i posyp papryki startym serem.

Udekoruj świeżą bazylią przed podaniem.