Najnowsze wpisy

  • Zakazane owoce?

    Zakazane owoce?

    Czy zjedzenie przez Adama jabłka w Edenie było grzechem dietetycznym? Nie da się ukryć, że owoce zawierają cukier, w tym fruktozę, o której ostatnio nie mówi się zbyt pochlebnie. Z drugiej strony dietetycy wymieniają niezliczone cenne składniki, zawarte w owocach: nie tylko witaminy i minerały, ale także polifenole i flawonoidy, którym przypisujemy rolę w zachowaniu […]Czytaj więcej »
  • Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Sama siebie nazwałabym jedzeniową hedonistką. Uwielbiam jeść. To co sprawia mi jeszcze więcej szczęścia, to jedzenie w miłym towarzystwie! Potrawy wydają mi się wtedy jeszcze smaczniejsze. Należy pamiętać, że jedzenie nie spełnia tylko swojej biologicznej funkcji, jakim jest dostarczanie paliwa dla naszych komórek. W dużej mierze spełnia również funkcję społeczną: jest sposobem na wspólne spędzenie […]Czytaj więcej »

Oto i one! Piękne, smukłe i zielone – szparagi. Dla wielu z nas to otwarcie sezonu warzywnego w pełni. Dzięki nim w szybki i prosty, a jednak wykwintny sposób możesz zaserwować wartościowy i smaczny posiłek swojej rodzinie czy przyjaciołom.

W szparagach znajdziesz kwas foliowy, witaminę C, E i beta-karoten, wapń, fosfor, błonnik oraz inulinę. Są to warzywa niskoenergetyczne, lecz gdy podasz je z jajkiem i grzanką stworzysz sycące i pyszne danie.

Smacznej majówki!

Składniki (2 porcje)

  • bagietka (ok. 12-13cm)
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • koperek lub szczypiorek

Sos holenderski:

  • 2 żółtka
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Wykonanie:

Jajka do przygotowania sosu i jajek w koszulkach najpierw dokładnie umyj i zalej wrzątkiem (ok.3-5 sekund). Przygotowując sos holenderski – wybij dwa żółtka i razem z octem jabłkowym, solą i pieprzem ubij na puszystą masę. W między czasie w małym garnuszku należy roztopić masło (musi być gorące). Do ubitych żółtek dodaj powoli masło, cały czas ubijając. Powinien powstać gęsty puszysty sos.

W małym garnku zagotuj wodę, lekko posól. Do miseczki wybij jedno jajko. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejsz gaz i zamieszaj łyżką, robiąc wir, wrzuć wybite jajko i gotuj 3-4 minuty. Wyjmij delikatnie łyżką cedzakową na talerz. To samo zrób z drugim jajkiem.

Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe części i gotuj w gorącej, lekko posolonej wodzie ok. 4-5 minut. Wyjmij i osusz na papierowym ręczniku, a następnie przekrój wzdłuż.

Bułkę przekrój na pół, posmaruj delikatnie masłem i zapiecz w piekarniku. Ułóż szparagi, jajko i polej sosem. Udekoruj posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.