Najnowsze wpisy

  • Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Szczęśliwie coraz większa ilość naszych rodaków zaczyna zdawać sobie sprawę, że ruch i aktywność fizyczna to ważne elementy wpływające na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Stąd biegi uliczne, stacje wypożyczania rowerów coraz gęściej rozsiane po mieście, dynamicznie rozrastające się sieci fitness klubów, szkółki piłkarskie czy rolkarze mijani na bulwarach. Co jednak, jeśli nie wywodzisz się […]Czytaj więcej »
  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »

Oto i one! Piękne, smukłe i zielone – szparagi. Dla wielu z nas to otwarcie sezonu warzywnego w pełni. Dzięki nim w szybki i prosty, a jednak wykwintny sposób możesz zaserwować wartościowy i smaczny posiłek swojej rodzinie czy przyjaciołom.

W szparagach znajdziesz kwas foliowy, witaminę C, E i beta-karoten, wapń, fosfor, błonnik oraz inulinę. Są to warzywa niskoenergetyczne, lecz gdy podasz je z jajkiem i grzanką stworzysz sycące i pyszne danie.

Smacznej majówki!

Składniki (2 porcje)

  • bagietka (ok. 12-13cm)
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • koperek lub szczypiorek

Sos holenderski:

  • 2 żółtka
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Wykonanie:

Jajka do przygotowania sosu i jajek w koszulkach najpierw dokładnie umyj i zalej wrzątkiem (ok.3-5 sekund). Przygotowując sos holenderski – wybij dwa żółtka i razem z octem jabłkowym, solą i pieprzem ubij na puszystą masę. W między czasie w małym garnuszku należy roztopić masło (musi być gorące). Do ubitych żółtek dodaj powoli masło, cały czas ubijając. Powinien powstać gęsty puszysty sos.

W małym garnku zagotuj wodę, lekko posól. Do miseczki wybij jedno jajko. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejsz gaz i zamieszaj łyżką, robiąc wir, wrzuć wybite jajko i gotuj 3-4 minuty. Wyjmij delikatnie łyżką cedzakową na talerz. To samo zrób z drugim jajkiem.

Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe części i gotuj w gorącej, lekko posolonej wodzie ok. 4-5 minut. Wyjmij i osusz na papierowym ręczniku, a następnie przekrój wzdłuż.

Bułkę przekrój na pół, posmaruj delikatnie masłem i zapiecz w piekarniku. Ułóż szparagi, jajko i polej sosem. Udekoruj posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.