Najnowsze wpisy

  • Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Szczęśliwie coraz większa ilość naszych rodaków zaczyna zdawać sobie sprawę, że ruch i aktywność fizyczna to ważne elementy wpływające na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Stąd biegi uliczne, stacje wypożyczania rowerów coraz gęściej rozsiane po mieście, dynamicznie rozrastające się sieci fitness klubów, szkółki piłkarskie czy rolkarze mijani na bulwarach. Co jednak, jeśli nie wywodzisz się […]Czytaj więcej »
  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »

Z czym kojarzy się wiosna? Nam z rzodkiewką, rzeżuchą, sałatą, szczypiorkiem oraz świeżym zapachem zielonego ogórka. Takie nowości to zwiastun wiosny i sezonu warzywnego w pełni!

Pachnące, dobre pieczywo, pożywne jajko, twarożek oraz moc warzyw to łatwy sposób na zapewnienie całej rodzinie wartościowych składników odżywczych. Dzięki wiosennym kanapkom, dostarczysz pełnowartościowego białka, błonnika, witaminy C, A oraz z grupy B, PP, K, a także sporej ilości żelaza, magnezu, wapnia i jodu.

Co powiecie na wiosenne kanapki podczas wielkanocnego śniadania? 🙂

Prosto, a jak smacznie i zdrowo!

Składniki (2 porcje):

  • 2 kromki chleba żytniego z pełnego przemiału
  • 3 łyżki twarożku do kanapek
  • 1 jajko
  • sałata
  • rzeżucha
  • rzodkiewki
  • ogórek
  • pomidorki
  • koperek
  • szczypiorek

Wykonanie:

Warzywa pokrój w plastry, szczypiorek i koperek drobno posiekaj.

Jajko wbij do małej filiżanki. W małym garnku, zagotuj wodę z odrobiną soli. Gdy woda zagotuje się, zrób wir łyżką i wrzucić jajko, zmniejsz gaz i gotuj 2-2,5 minuty.

Jedną kromkę pieczywa posmaruj grubą warstwą serka, udekoruj warzywami w dowolnej konfiguracji.

Na drugą kromkę połóż sałatę, ugotowane jajko oraz warzywa i rzeżuchę.

Całość posyp szczypiorkiem i koperkiem.