Najnowsze wpisy

  • Zakazane owoce?

    Zakazane owoce?

    Czy zjedzenie przez Adama jabłka w Edenie było grzechem dietetycznym? Nie da się ukryć, że owoce zawierają cukier, w tym fruktozę, o której ostatnio nie mówi się zbyt pochlebnie. Z drugiej strony dietetycy wymieniają niezliczone cenne składniki, zawarte w owocach: nie tylko witaminy i minerały, ale także polifenole i flawonoidy, którym przypisujemy rolę w zachowaniu […]Czytaj więcej »
  • Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Sama siebie nazwałabym jedzeniową hedonistką. Uwielbiam jeść. To co sprawia mi jeszcze więcej szczęścia, to jedzenie w miłym towarzystwie! Potrawy wydają mi się wtedy jeszcze smaczniejsze. Należy pamiętać, że jedzenie nie spełnia tylko swojej biologicznej funkcji, jakim jest dostarczanie paliwa dla naszych komórek. W dużej mierze spełnia również funkcję społeczną: jest sposobem na wspólne spędzenie […]Czytaj więcej »

Latem, najczęstszym uprawianym sportem Polaków jest … grillowanie! 🙂 Poza mięsem z grilla warto urozmaicić swoje menu i zadbać o porcję błonnika na lepsze trawienie, beta-karotenu na bezpieczniejsze opalanie latem, potasu do utrzymania równowagi elektrolitowej w upalne dni oraz dostarczyć biesiadnikom innych cennych witamin i minerałów. To wszystko znajdziecie w naszej kolorowej sałatce z grillowanych warzyw.


Składniki (2 porcje):

  • ½ zielona cukinia
  • ½ żółta cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • natka pietruszki
  • 200 g piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra mielona
  • olej rzepakowy

Sos:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 płaskie łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyj, pokrój w plastry delikatnie posyp solą i pieprzem. Bakłażana umyj, osusz, pokrój w plastry, posyp solą i zostaw na 10-15 minut, po tym czasie umyj ponownie i osusz plastry papierowym ręcznikiem. Paprykę umyj, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w grube paski. Warzywa dopraw jeszcze pieprzem i polej olejem. Grilluj na grillu elektrycznym lub na tackach na grillu opalanym węglem drzewnym.

Kurczaka pokrój w plastry dowolnej wielkości, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką i odrobiną oleju rzepakowego, przygotuj na grillu.

Składniki sosu wymieszaj trzepaczką na jednolitą emulsję. Warzywa umieść w misie, polej sosem i udekoruj natką pietruszki.