Najnowsze wpisy

  • Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Szczęśliwie coraz większa ilość naszych rodaków zaczyna zdawać sobie sprawę, że ruch i aktywność fizyczna to ważne elementy wpływające na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Stąd biegi uliczne, stacje wypożyczania rowerów coraz gęściej rozsiane po mieście, dynamicznie rozrastające się sieci fitness klubów, szkółki piłkarskie czy rolkarze mijani na bulwarach. Co jednak, jeśli nie wywodzisz się […]Czytaj więcej »
  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »

Zielona barwa jest zasługą chlorofilu, który ma budowę niemal identyczną jak cząsteczka hemoglobiny, tylko zamiast atomu żelaza w centrum cząsteczki jest atom magnezu. Zielone warzywa są też dobrym źródłem żelaza oraz kwasu foliowego. Znajdziemy w nich też sporo witaminy C i B6.

Soczewica jako warzywo strączkowe jest dobrym źródłem wartościowego białka. Zielone warzywa mają dużo błonnika, który wspomaga trawienie i wzmaga uczucie sytości. Oczyszczają orgazm z toksyn, działają odtruwająco. Warzywa zielone wpływają korzystnie na samopoczucie i dodają energii oraz poprawiają koncentrację.

W jednej miseczce zupy w pięknym zielonym kolorze możemy przemycić mnóstwo wartości odżywczych. Nawet jeśli nie przepadasz za którymś z tych warzyw, to zupa krem jest dobrym sposobem, aby się z nim oswoić, gdyż żadna z jarzynek w tym miksie nie dominuje smakiem, a świetnie się razem komponują.

 

Składniki (4-6 porcji):

  • 1 brokuł
  • 4 garście szpinaku
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 por – część zielona
  • 1 mała zielona cukinia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • słodka papryka

Wykonanie:

Soczewicę zalej zimną wodą i odstaw na minimum godzinę. Następnie przepłucz soczewicę i zalej nową wodą, gotuj około 20-30 minut. Odsącz ugotowaną soczewicę, odłóż około 4 łyżek.

Brokuł umyj i podziel na różyczki. Pora umyj i oczyść. Umyj też szpinak i cukinię (nie obieraj). Zalej brokuł około 1 litrem wody, gotuj około 10 minut, dodaj cukinię, pora i szpinak, gotuj kolejne 10-15 minut.

Ugotowane warzywa odstaw na chwilę do wystudzenia, dodaj olej, soczewicę i zmiksuj na krem. Dopraw zupę solą, pieprzem i ziołami. Odłożone 4 łyżki soczewicy rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem i posmarowanej olejem, posyp papryką i upraż w rozgrzanym piekarniku (do około 200 stopni) przez 5-10 minut. Zupę przed podaniem podgrzej i podawaj posypaną uprażoną soczewicą.