Najnowsze wpisy

  • Zakazane owoce?

    Zakazane owoce?

    Czy zjedzenie przez Adama jabłka w Edenie było grzechem dietetycznym? Nie da się ukryć, że owoce zawierają cukier, w tym fruktozę, o której ostatnio nie mówi się zbyt pochlebnie. Z drugiej strony dietetycy wymieniają niezliczone cenne składniki, zawarte w owocach: nie tylko witaminy i minerały, ale także polifenole i flawonoidy, którym przypisujemy rolę w zachowaniu […]Czytaj więcej »
  • Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Sama siebie nazwałabym jedzeniową hedonistką. Uwielbiam jeść. To co sprawia mi jeszcze więcej szczęścia, to jedzenie w miłym towarzystwie! Potrawy wydają mi się wtedy jeszcze smaczniejsze. Należy pamiętać, że jedzenie nie spełnia tylko swojej biologicznej funkcji, jakim jest dostarczanie paliwa dla naszych komórek. W dużej mierze spełnia również funkcję społeczną: jest sposobem na wspólne spędzenie […]Czytaj więcej »

Okres przedwiośnia to świetny sezon na kiszonki. Kapusta czy ogórki w takiej formie smakują wtedy najlepiej, a także dostarczają cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Występujące w nich wit. C, wit. z grupy B, wapń, magnez, fosfor i potas to samo dobro, a wytworzony podczas fermentacji dobroczynny kwas mlekowy (probiotyk), korzystnie wpływa na rozwój mikrobioty jelitowej poprawiając trawienie oraz wchłanianie produktów przemiany materii. To wprost cud natury!

Składniki (4-6 porcji):

  • 400g kiszonej kapusty
  • 4-5 ziemniaków
  • 150g wędzonego, chudego, surowego boczku
  • 2 litry wody
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • ok. 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu,
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka suszonego majeranku

Wykonanie:

Do garnka z wodą włóż obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera oraz cebulę, dodaj też liść laurowy i ziele angielskie, sól i ugotuj wywar warzywny. Na patelni podduś pokrojony w kostkę boczek. Przełóż do wywaru. Ziemniaki obierz i pokrój w dość grubą kostkę, wrzuć do wywaru i gotuj ok. 10-12 minut do miękkości, pod przykryciem.

Dorzuć kapustę, kminek i majeranek i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut. Dopraw pieprzem i ew. jeszcze odrobiną soli jak będzie trzeba. Wyjmij selera, pietruszkę i cebulę – ich już nie używamy – natomiast marchewkę pokrój drobno lub zetrzyj na tarce i dodaj do zupy.