Najnowsze wpisy

  • Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Szczęśliwie coraz większa ilość naszych rodaków zaczyna zdawać sobie sprawę, że ruch i aktywność fizyczna to ważne elementy wpływające na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Stąd biegi uliczne, stacje wypożyczania rowerów coraz gęściej rozsiane po mieście, dynamicznie rozrastające się sieci fitness klubów, szkółki piłkarskie czy rolkarze mijani na bulwarach. Co jednak, jeśli nie wywodzisz się […]Czytaj więcej »
  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »

Cukinia – łagodna w smaku, delikatna, lekkostrawna – po prostu pyszna! To źródło: potasu, żelaza, magnezu, witamin z grupy B czy beta karotenu. Pojawia się na naszych stołach w kolorze zielonym i żółtym. Można ją jeść ze skórką, na surowo, ale też wykorzystać do leczo, zapiekania i faszerowania. Najlepsza jest ta mniejsza długości 15-20 cm. Łączy się wyśmienicie z mięsem, serami czy rybami.

My prezentujemy nietypowy przepis na makaron z cukinii – zasmakuje dzieciakom i zaskoczy dorosłych! Świetna alternatywa dla pszennego makaronu!


Składniki (2 porcje):

  • 2 kolorowe cukinie: zielona i żółta
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 200 g piersi z kurczaka
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • ½ łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyj i osusz. Odetnij końce i specjalną obieraczką lub temperówką do warzyw przygotuj makaron z cukinii.

Kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paseczki, dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i czosnek, szczyptę soli, smaż ok. 1-2 minuty. Dodaj kawałki kurczaka i smaż kolejne 2 minuty. Wlej śmietankę i zagotuj, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dorzuć natkę pietruszki oraz makaron z cukinii, wymieszaj, duś jeszcze 1 minutę i nakładaj na talerze.