Najnowsze wpisy

  • Zakazane owoce?

    Zakazane owoce?

    Czy zjedzenie przez Adama jabłka w Edenie było grzechem dietetycznym? Nie da się ukryć, że owoce zawierają cukier, w tym fruktozę, o której ostatnio nie mówi się zbyt pochlebnie. Z drugiej strony dietetycy wymieniają niezliczone cenne składniki, zawarte w owocach: nie tylko witaminy i minerały, ale także polifenole i flawonoidy, którym przypisujemy rolę w zachowaniu […]Czytaj więcej »
  • Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Sama siebie nazwałabym jedzeniową hedonistką. Uwielbiam jeść. To co sprawia mi jeszcze więcej szczęścia, to jedzenie w miłym towarzystwie! Potrawy wydają mi się wtedy jeszcze smaczniejsze. Należy pamiętać, że jedzenie nie spełnia tylko swojej biologicznej funkcji, jakim jest dostarczanie paliwa dla naszych komórek. W dużej mierze spełnia również funkcję społeczną: jest sposobem na wspólne spędzenie […]Czytaj więcej »

Włosi szczycą się aromatyczną bazylią, a my Polacy – natką pietruszki. Dlaczego nie zrobić z niej smacznego zielonego sosu? Oto nowa odsłona pesto! Idealnie komponuje się z makaronem, ale także może zastąpić masło na pajdzie żytniego chleba.

Wystarczy, że zmiksujesz kilka składników, a uzyskasz energetycznie zielony sos! Pesto pietruszkowe kryje w sobie spore ilości wit. C, która wzmacnia pracę układu odpornościowego, a także żelazo i kwas foliowy. Poza tym natka wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne, może być stosowana jako naturalne lekarstwo.

Składniki (1 porcja):

  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego twardego sera podpuszczkowego
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego
  • 80g makaronu, np. spaghetti
  • 1 łyżka zielonego groszku
  • sól

Wykonanie:

Natkę pietruszki umyj i osusz na ręczniku papierowym, a następnie odetnij łodyżki. Zmiksuj z pozostałymi składnikami. Powinna wyjść spora porcja pesto.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Groszek gotuj do momentu, aż będzie półtwardy.

Gotowy makaron przełóż na talerz i dodaj do niego 2 łyżki pesto oraz zielony groszek.