Najnowsze wpisy

  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »
  • Przepis na szczęście

    Przepis na szczęście

    Czy istnieje przepis na szczęście? Nad tym pytaniem zastanawiają się filozofowie od starożytności. Stoicy widzieli szczęście w umiarze, epikurejczycy w przyjemności, cynicy w cnocie. W dzisiejszym świecie pytanie o źródło szczęścia wydaje się jeszcze bardziej aktualne. Światowej sławy socjolog Zygmunt Bauman zauważył, że współczesnemu człowiekowi niejako wmówiono, że dzięki większej konsumpcji stanie się szczęśliwszy. Dziś […]Czytaj więcej »

Młoda kapusta z koperkiem to bardzo smaczne i niskokaloryczne danie. Nie napracujesz się, a zaserwujesz pyszny obiad swojej rodzinie. Dodatek młodych ziemniaków oraz niepowtarzalny aromat koperku dopełni całości.

Czy dla Was jest to również wspomnienie obiadu u babci?

Młoda kapusta zawiera więcej witaminy C niż jej starsza siostra. Jest bogatym źródłem witaminy K, kwasu foliowego, witaminy z grupy B oraz sulforafanu- fitozwiązku, który działa antynowotworowo.

Składniki (4 porcje):

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 pęczek koperku
  • 50 g chudego, parzonego boczku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Kapustę obierz z zewnętrznych liści i posiekaj w grube paski.

Boczek pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku podsmaż boczek z łyżką masła klarowanego. Dodaj posiekaną kapustę, sól i duś na wolnym ogniu ok. 10-15 minut,  aż kapusta puści własny sok, ewentualnie podlej ½ szklanką ciepłej wody.

Dopraw pieprzem i jeśli jest taka potrzeba to dodaj jeszcze odrobinę soli do smaku.

Koperek drobno posiekaj i dorzuć na koniec duszenia.