Najnowsze wpisy

  • Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Szczęśliwie coraz większa ilość naszych rodaków zaczyna zdawać sobie sprawę, że ruch i aktywność fizyczna to ważne elementy wpływające na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Stąd biegi uliczne, stacje wypożyczania rowerów coraz gęściej rozsiane po mieście, dynamicznie rozrastające się sieci fitness klubów, szkółki piłkarskie czy rolkarze mijani na bulwarach. Co jednak, jeśli nie wywodzisz się […]Czytaj więcej »
  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »

Młoda kapusta z koperkiem to bardzo smaczne i niskokaloryczne danie. Nie napracujesz się, a zaserwujesz pyszny obiad swojej rodzinie. Dodatek młodych ziemniaków oraz niepowtarzalny aromat koperku dopełni całości.

Czy dla Was jest to również wspomnienie obiadu u babci?

Młoda kapusta zawiera więcej witaminy C niż jej starsza siostra. Jest bogatym źródłem witaminy K, kwasu foliowego, witaminy z grupy B oraz sulforafanu- fitozwiązku, który działa antynowotworowo.

Składniki (4 porcje):

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 pęczek koperku
  • 50 g chudego, parzonego boczku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Kapustę obierz z zewnętrznych liści i posiekaj w grube paski.

Boczek pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku podsmaż boczek z łyżką masła klarowanego. Dodaj posiekaną kapustę, sól i duś na wolnym ogniu ok. 10-15 minut,  aż kapusta puści własny sok, ewentualnie podlej ½ szklanką ciepłej wody.

Dopraw pieprzem i jeśli jest taka potrzeba to dodaj jeszcze odrobinę soli do smaku.

Koperek drobno posiekaj i dorzuć na koniec duszenia.