Najnowsze wpisy

  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »
  • Przepis na szczęście

    Przepis na szczęście

    Czy istnieje przepis na szczęście? Nad tym pytaniem zastanawiają się filozofowie od starożytności. Stoicy widzieli szczęście w umiarze, epikurejczycy w przyjemności, cynicy w cnocie. W dzisiejszym świecie pytanie o źródło szczęścia wydaje się jeszcze bardziej aktualne. Światowej sławy socjolog Zygmunt Bauman zauważył, że współczesnemu człowiekowi niejako wmówiono, że dzięki większej konsumpcji stanie się szczęśliwszy. Dziś […]Czytaj więcej »

Kiedy pojawiają się młode, świeże warzywa, okazuje się, że nic nam więcej do „szczęścia żywieniowego” nie potrzeba. Obserwuję, że im prostszy zestaw obiadowy, tym większa radość na twarzach moich pacjentów! Dlatego warto w tym czasie nie kombinować, ale w prosty i smaczny sposób zadbać o nasze menu. Szybko, zdrowo, smacznie i tanio! Polecamy wszystkim miłośnikom grillowania oraz tym, którzy w upalne dni nie chcą spędzić dużo czasu przy kuchni.

Składniki (1 porcja):

  • 3 młode ziemniaki
  • 150 g  piersi z kurczaka zagrodowego
  • 4-5 liści sałaty masłowej
  • 3 rzodkiewki
  • 10 cm ogórka zielonego
  • szczypiorek

Marynata do piersi z kurczaka:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • zioła do smaku: tymianek, rozmaryn lub inne.

Sos do sałaty:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta cukru

Wykonanie:

Pierś z kurczaka dokładnie opłucz w wodzie. Oczyść z błonek. W niewielkiej miseczce wymieszaj: jogurt, przyprawy, dodaj pierś z kurczaka, dokładnie obtocz w marynacie i zostaw na pół godziny.

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i umyj pod bieżącą wodą. Ugotuj z odrobiną soli do miękkości.

Sałatę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz (najlepiej w suszarce do sałaty), porwij w dłoniach. Rzodkiewkę i ogórka dokładnie umyj, osusz i pokrój jak lubisz. Składniki sosu wymieszaj dokładnie.

Po 30 minutach macerowania, pierś z kurczaka lekko odsącz z nadmiaru marynaty, ułóż na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu zwykłym i smaż z obu stron po 2-3 minuty.

Na talerzu ułóż młode ziemniaki, grillowaną pierś z kurczaka oraz sałatę, którą polej sosem i posyp posiekanym szczypiorem.