Najnowsze wpisy

  • Zakazane owoce?

    Zakazane owoce?

    Czy zjedzenie przez Adama jabłka w Edenie było grzechem dietetycznym? Nie da się ukryć, że owoce zawierają cukier, w tym fruktozę, o której ostatnio nie mówi się zbyt pochlebnie. Z drugiej strony dietetycy wymieniają niezliczone cenne składniki, zawarte w owocach: nie tylko witaminy i minerały, ale także polifenole i flawonoidy, którym przypisujemy rolę w zachowaniu […]Czytaj więcej »
  • Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Sama siebie nazwałabym jedzeniową hedonistką. Uwielbiam jeść. To co sprawia mi jeszcze więcej szczęścia, to jedzenie w miłym towarzystwie! Potrawy wydają mi się wtedy jeszcze smaczniejsze. Należy pamiętać, że jedzenie nie spełnia tylko swojej biologicznej funkcji, jakim jest dostarczanie paliwa dla naszych komórek. W dużej mierze spełnia również funkcję społeczną: jest sposobem na wspólne spędzenie […]Czytaj więcej »

Kiedy pojawiają się młode, świeże warzywa, okazuje się, że nic nam więcej do „szczęścia żywieniowego” nie potrzeba. Obserwuję, że im prostszy zestaw obiadowy, tym większa radość na twarzach moich pacjentów! Dlatego warto w tym czasie nie kombinować, ale w prosty i smaczny sposób zadbać o nasze menu. Szybko, zdrowo, smacznie i tanio! Polecamy wszystkim miłośnikom grillowania oraz tym, którzy w upalne dni nie chcą spędzić dużo czasu przy kuchni.

Składniki (1 porcja):

  • 3 młode ziemniaki
  • 150 g  piersi z kurczaka zagrodowego
  • 4-5 liści sałaty masłowej
  • 3 rzodkiewki
  • 10 cm ogórka zielonego
  • szczypiorek

Marynata do piersi z kurczaka:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • zioła do smaku: tymianek, rozmaryn lub inne.

Sos do sałaty:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta cukru

Wykonanie:

Pierś z kurczaka dokładnie opłucz w wodzie. Oczyść z błonek. W niewielkiej miseczce wymieszaj: jogurt, przyprawy, dodaj pierś z kurczaka, dokładnie obtocz w marynacie i zostaw na pół godziny.

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i umyj pod bieżącą wodą. Ugotuj z odrobiną soli do miękkości.

Sałatę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz (najlepiej w suszarce do sałaty), porwij w dłoniach. Rzodkiewkę i ogórka dokładnie umyj, osusz i pokrój jak lubisz. Składniki sosu wymieszaj dokładnie.

Po 30 minutach macerowania, pierś z kurczaka lekko odsącz z nadmiaru marynaty, ułóż na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu zwykłym i smaż z obu stron po 2-3 minuty.

Na talerzu ułóż młode ziemniaki, grillowaną pierś z kurczaka oraz sałatę, którą polej sosem i posyp posiekanym szczypiorem.