Najnowsze wpisy

  • Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Szczęśliwie coraz większa ilość naszych rodaków zaczyna zdawać sobie sprawę, że ruch i aktywność fizyczna to ważne elementy wpływające na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Stąd biegi uliczne, stacje wypożyczania rowerów coraz gęściej rozsiane po mieście, dynamicznie rozrastające się sieci fitness klubów, szkółki piłkarskie czy rolkarze mijani na bulwarach. Co jednak, jeśli nie wywodzisz się […]Czytaj więcej »
  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »

Zarówno szpinak, jak i jajko są bardzo dobrymi źródłami żelaza, zaś papryka ma bardzo dużo witaminy C, dzięki której to żelazo będzie lepiej wchłaniane. Taki zestaw produktów czyni to danie idealnym dla osób mających problemy z anemią. Poza tym jest to wegetariańska potrawa, co będzie niewątpliwym atutem dla tych, którzy nie są fanami mięsa, a chcą poprawić morfologię.

Sam szpinak jest też dobrym źródłem witaminy C, a także beta-karotenu i luteiny, czyli silnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu to warzywo ma właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Poza wspomnianym żelazem jest też źródłem potasu i magnezu. Szpinak jest bogaty w kwas foliowy oraz witaminę K i E. Papryka zaś, poza witaminą C, jest też źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B i witaminy E. Zawiera też potas, fosfor, żelazo i magnez oraz dużo likopenu.

Potrawy z jajek dla wielu z nas zawężają się do jajek na twardo, na miękko, jajecznicy czy omletu, dlatego chciałam pokazać danie na ich bazie, które jest inne, no i przede wszystkim takie, w którym można przemycić moc warzyw.

 

Składniki (4 porcje):

  • 2 duże garście liści świeżego szpinaku
  • 1 mały jasny oscypek (około 30 g)
  • ½ czerwonej papryki
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki

 

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj szpinak, osusz i posiekaj. Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w drobną kosteczkę.

Ser także pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Rozgrzej na patelni olej, wrzuć czosnek, chwilę podsmaż i dorzuć posiekany szpinak. Duś całość pod przykryciem przez 2-3 minuty.

W miseczce roztrzep jajka i dopraw solą, pieprzem. Do masy jajecznej dodaj szczypiorek, pokrojoną paprykę, ser i uduszony szpinak. Całość wymieszaj.

Przygotuj formy do muffinek – jeśli nie są sylikonowe to natłuść je olejem. Formy napełnij masą. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 20-25 minut (sprawdź drewnianym patyczkiem, czy masa jajeczna się ścięła).