Najnowsze wpisy

  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »
  • Przepis na szczęście

    Przepis na szczęście

    Czy istnieje przepis na szczęście? Nad tym pytaniem zastanawiają się filozofowie od starożytności. Stoicy widzieli szczęście w umiarze, epikurejczycy w przyjemności, cynicy w cnocie. W dzisiejszym świecie pytanie o źródło szczęścia wydaje się jeszcze bardziej aktualne. Światowej sławy socjolog Zygmunt Bauman zauważył, że współczesnemu człowiekowi niejako wmówiono, że dzięki większej konsumpcji stanie się szczęśliwszy. Dziś […]Czytaj więcej »

Widząc zielony groszek, większość z nas nie wykazuje zbyt dużego entuzjazmu. Te zielone, małe kulki to skarbnica witamin i składników mineralnych. Witaminy A, C i E to mocny arsenał przeciwutleniaczy, które wzmacniają żyły, przyczyniając się tym samym do zmniejszonego ryzyka chorób układu krążenia. Zawarte w groszku żelazo, kwas foliowy oraz inne witaminy z grupy B zmniejszają uczucie zmęczenia, wzmacniają układ odpornościowy i chronią organizm przez wystąpieniem anemii.

Obecność koperku w paście to nie tylko ekstra element smakowy, ale przede wszystkim dodatkowe wsparcie dla układu trawiennego. Olejki eteryczne w nim zawarte działają uspokajająco, a ponadto mają właściwości rozkurczowe, nieocenione przy problemach z kolkami czy wzdęciami.

Składniki (2-3 porcje):

  • 3 szklanki zielonego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Warzywa:

  • ½ żółtej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 mały ogórek

Wykonanie:

 Na gotującą osoloną wodę wrzuć groszek oraz gotuj pod przykryciem przez 2 minuty, a następnie wyłącz. Odstaw na 5 minut (nadal pod przykryciem). Potem odcedź (można zostawić kilka łyżek wody z gotowania do ewentualnego rozcieńczenia pasty), a na koniec przelej lodowatą wodą – dzięki temu groszek zachowa piękny, zielony kolor.

Czosnek drobno posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli. Groszek połącz z czosnkiem, olejem, solą, pieprzem i zblenduj na gładka pastę. Ewentualnie można jeszcze doprawić lub dodać wody z gotowania w celu otrzymania odpowiedniej konsystencji.

Marchewkę i ogórka umyj i obierz, a paprykę umyj i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokrój wszystkie warzywa w słupki.

Gotową pastę możesz podawać z paskami warzywami lub pieczywem.