Najnowsze wpisy

  • Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Szczęśliwie coraz większa ilość naszych rodaków zaczyna zdawać sobie sprawę, że ruch i aktywność fizyczna to ważne elementy wpływające na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Stąd biegi uliczne, stacje wypożyczania rowerów coraz gęściej rozsiane po mieście, dynamicznie rozrastające się sieci fitness klubów, szkółki piłkarskie czy rolkarze mijani na bulwarach. Co jednak, jeśli nie wywodzisz się […]Czytaj więcej »
  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »

Zarówno dynię, jak i jarmuż można określić mianem superfoods, natomiast połączenie ich w jednym daniu z kaszą daje superdanie 🙂 Oba warzywa mają bardzo dużo beta-karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A, niezbędną dla narządu wzroku – między innymi zapobiega wystąpieniu tzw. kurzej ślepoty, czyli problemom z widzeniem o zmierzchu, zwyrodnieniu plamki żółtej oraz zespołowi suchego oka. Beta-karoten jest też silnym przeciwutleniaczem i przeciwdziała chorobom układu krążenia i nowotworom.

Jarmuż jest bogatym źródłem sulforafanu – przeciwutleniacza oraz witaminy K, a obie substancje mają silne działanie antynowotworowe. Dynia pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego. Warzywo to jest wskazane przy niewydolności nerek, chorobach wątroby oraz w łagodzeniu zaburzeń przemiany materii. Dynia i jarmuż wspierają też odchudzanie, ze względu na niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika. Poza tym sprzyjają one oczyszczaniu organizmu z toksyn i mają właściwości odkwaszające. Połączenie tych warzyw zapewni zdrowie i będzie też dobre dla sylwetki.

Składniki (3-4 porcje):

  • 100 g kaszy pęczak
  • 350-370 g dyni
  • 1 cebula
  • 120 g jarmużu
  • 200 g półtłustego twarogu (może być wędzony twaróg)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Kaszę pęczak ugotuj w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 25-30 minut. Dynię obierz, umyj i pokrój w kostkę. Uduś dynię na patelni na minimalnej ilości oleju przez 5-7 minut, do miękkości, pod przykryciem. Cebulę drobno posiekaj. Zdejmij dynię z patelni i zeszklij cebulę.

Umyj dokładnie liście jarmużu i oderwij miękkie liście od twardej części pośrodku. Posiekaj drobno miękkie części liści. Dorzuć posiekany jarmuż na rozgrzaną patelnię z zeszkloną cebulką, duś przez około 5 minut. Dodaj na patelnię ugotowaną kaszę i dynię, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podduś całość przez 1-2 minuty. Podawaj z serem.