Najnowsze wpisy

  • Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Szczęśliwie coraz większa ilość naszych rodaków zaczyna zdawać sobie sprawę, że ruch i aktywność fizyczna to ważne elementy wpływające na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Stąd biegi uliczne, stacje wypożyczania rowerów coraz gęściej rozsiane po mieście, dynamicznie rozrastające się sieci fitness klubów, szkółki piłkarskie czy rolkarze mijani na bulwarach. Co jednak, jeśli nie wywodzisz się […]Czytaj więcej »
  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »

Słoneczne, przyjemne dla oka, smaczne, wartościowe i pożywne – morele! Dzięki obecności beta karotenu – żółtego barwnika – morele mają działanie przeciwutleniające, czyli zapobiegające starzeniu się organizmu. Barwnik ten chroni skórę przed promieniowaniem UV. Dodatkowo morele mają działanie zasadotwórcze! Zawierają sporo żelaza, fosforu, wapnia i błonnika, dzięki którym zapobiegają anemii oraz korzystnie wpływają na trawienie. Możesz ich używać do ciast, deserów, ale też knedli czy chutneyów do mięs.

Składniki (kilka porcji):

  • 700 g moreli
  • 50-60 g cukru
  • wanilia

Wykonanie:

Morele dokładnie umyj, wypestkuj, pokrój w drobniejsze kawałki. Włóż do garnka, zasyp cukrem, zostaw na 1-2 godziny.

Ustaw na średnim ogniu i duś 30-40 minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia, kiedy masa jest już gęsta dodaj ziarenka z laski wanilii.

Przełóż do słoiczka. Zjadaj ze świeżym pieczywem, jako dodatek do sera lub jogurtu.