Najnowsze wpisy

  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »
  • Przepis na szczęście

    Przepis na szczęście

    Czy istnieje przepis na szczęście? Nad tym pytaniem zastanawiają się filozofowie od starożytności. Stoicy widzieli szczęście w umiarze, epikurejczycy w przyjemności, cynicy w cnocie. W dzisiejszym świecie pytanie o źródło szczęścia wydaje się jeszcze bardziej aktualne. Światowej sławy socjolog Zygmunt Bauman zauważył, że współczesnemu człowiekowi niejako wmówiono, że dzięki większej konsumpcji stanie się szczęśliwszy. Dziś […]Czytaj więcej »

Słoneczne, przyjemne dla oka, smaczne, wartościowe i pożywne – morele! Dzięki obecności beta karotenu – żółtego barwnika – morele mają działanie przeciwutleniające, czyli zapobiegające starzeniu się organizmu. Barwnik ten chroni skórę przed promieniowaniem UV. Dodatkowo morele mają działanie zasadotwórcze! Zawierają sporo żelaza, fosforu, wapnia i błonnika, dzięki którym zapobiegają anemii oraz korzystnie wpływają na trawienie. Możesz ich używać do ciast, deserów, ale też knedli czy chutneyów do mięs.

Składniki (kilka porcji):

  • 700 g moreli
  • 50-60 g cukru
  • wanilia

Wykonanie:

Morele dokładnie umyj, wypestkuj, pokrój w drobniejsze kawałki. Włóż do garnka, zasyp cukrem, zostaw na 1-2 godziny.

Ustaw na średnim ogniu i duś 30-40 minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia, kiedy masa jest już gęsta dodaj ziarenka z laski wanilii.

Przełóż do słoiczka. Zjadaj ze świeżym pieczywem, jako dodatek do sera lub jogurtu.