Najnowsze wpisy

  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »
  • Przepis na szczęście

    Przepis na szczęście

    Czy istnieje przepis na szczęście? Nad tym pytaniem zastanawiają się filozofowie od starożytności. Stoicy widzieli szczęście w umiarze, epikurejczycy w przyjemności, cynicy w cnocie. W dzisiejszym świecie pytanie o źródło szczęścia wydaje się jeszcze bardziej aktualne. Światowej sławy socjolog Zygmunt Bauman zauważył, że współczesnemu człowiekowi niejako wmówiono, że dzięki większej konsumpcji stanie się szczęśliwszy. Dziś […]Czytaj więcej »

Jedno ze wspomnień z dzieciństwa i wakacji na wsi – rabarbar moczony w cukrze. Kwaskowaty smak przełamany słodyczą to prosta, ale orzeźwiająca i niskokaloryczna przekąska. Dodatkowo rabarbar to doskonałe źródło witaminy C, K oraz wapnia, magnezu i potasu. Zawarta w nim rapontygenina, czyli jeden z polifenoli ma właściwości antynowotworowe oraz wspomagające funkcjonowanie układu krążenia.

Rabarbar to warzywo uniwersalne – nadaje się do produkcji słodkich deserów, dżemów, lodów czy kompotów, ale może być wykorzystany również jako dodatek do sosów np. do mięs.

Tym razem przedstawiamy propozycję prostego deseru. To doskonała alternatywa kiedy pojawią się niezapowiedziani goście – zrobisz go jedynie w 20 minut.  

Składniki (4 porcje):

  • 4-5 lasek rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 laska wanilii
  • masło do wysmarowania kokilek
  • 4 kokilki

Kruszonka:

  • 60g masła
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 3-4 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:

Rabarbar umyj, pokrój w 1-1,5cm kawałki, zasyp cukrem wymieszanym z ziarenkami wanilii i odstaw na 5-7 minut.

W między czasie rozpuść w małym garnuszku masło, dodaj cukier, a po chwili mąkę, płatki, orzechy, szczyptę soli. Całość szybko wymieszaj i wystudź.

Do 4 kokilek wysmarowanych masłem włóż rabarbar, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piecz ok. 15 minut lub do zarumienienia. Możesz podawać z lodami lub jogurtem naturalnym.