Najnowsze wpisy

  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »
  • Przepis na szczęście

    Przepis na szczęście

    Czy istnieje przepis na szczęście? Nad tym pytaniem zastanawiają się filozofowie od starożytności. Stoicy widzieli szczęście w umiarze, epikurejczycy w przyjemności, cynicy w cnocie. W dzisiejszym świecie pytanie o źródło szczęścia wydaje się jeszcze bardziej aktualne. Światowej sławy socjolog Zygmunt Bauman zauważył, że współczesnemu człowiekowi niejako wmówiono, że dzięki większej konsumpcji stanie się szczęśliwszy. Dziś […]Czytaj więcej »

A o to inny sposób na cudowne, sezonowe warzywo – szparagi jako wypełnienie roladki z kurczaka z szynką parmeńską! Atrakcyjnie wygląda i doskonale smakuje, nawet najmłodszym. Takie danie to ciekawy sposób „przemycenia” zielonego warzywa zawierającego witaminy i minerały, a także dostarczenie odpowiedniej ilość energii w postaci delikatnego i lekkostrawnego mięsa z kurczaka.

Składniki (4 porcje):

  • 12-14 szparagów zielonych
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 4 plastry szynki parmeńskiej lub chudego boczku
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • ryż

Sałatka wiosenna:

  • sałata zielona
  • rzodkiewka
  • szczypiorek / koperek
  • sos: jogurt naturalny, sól, pieprz

Wykonanie:

Szparagi odpowiednio przygotuj: odłam zdrewniałe kawałki, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie (4-5 min.).

Piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz i pokrój na 4 kawałki. Rozbij je delikatnie, dopraw solą, pieprzem i posmaruj niewielką ilością musztardy. Na desce ułóż plaster szynki, plaster piersi, 3 lub 4 szparagi, zawiń.

Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie – pamiętaj o proporcji 2:1.

Warzywa na sałatkę umyj, osusz i pokrój. Składniki sosu wymieszaj i polej warzywa.

Na talerz wyłóż porcję roladki, ryż oraz sałatkę.