Najnowsze wpisy

  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »
  • Przepis na szczęście

    Przepis na szczęście

    Czy istnieje przepis na szczęście? Nad tym pytaniem zastanawiają się filozofowie od starożytności. Stoicy widzieli szczęście w umiarze, epikurejczycy w przyjemności, cynicy w cnocie. W dzisiejszym świecie pytanie o źródło szczęścia wydaje się jeszcze bardziej aktualne. Światowej sławy socjolog Zygmunt Bauman zauważył, że współczesnemu człowiekowi niejako wmówiono, że dzięki większej konsumpcji stanie się szczęśliwszy. Dziś […]Czytaj więcej »

Latem i z początkiem jesieni najsmaczniejsze są polskie POMIDORY. Warzywa te są dobrym źródłem witamin z grupy B – odpowiedzialnych między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a właściwa ich podaż z pożywieniem chroni przed bezsennością i spadkiem samopoczucia. Dostarczają naszej diecie witaminę C, K i A. Poza wspomnianymi witaminami, pomidory są szczególnie zasobne w potas. Bierze on udział w transportowaniu składników odżywczych do komórek naszego organizmu i pomaga też regulować ciśnienie tętnicze.

Składnikiem wyróżniającym pomidory na tle innych warzyw jest likopen – czerwony barwnik wykazujący silne działanie przeciwutleniające. Jak większość warzyw, pomidory uzupełniają naszą dietę w błonnik, który wspomaga przewód pokarmowy, usprawnia jego pracę przez co zapobiega zaparciom. W 93 % składają się z wody, dlatego też są niskokaloryczne – jeden średniej wielkości owoc to zaledwie 26 kcal. W proponowanym daniu w połączeniu z chudą, pieczoną rybą tworzą bardzo lekkie danie.

Składniki (1 porcja):

  • filet z mintaja lub dorsza – około 200 g
  • garść małych pomidorków lub 1 duży
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • zioła – rozmaryn lub tymianek

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rybę umyj, połóż na folii lub pergaminie do pieczenia. Posyp rybę solą, pieprzem, papryką o ziołami, skrop sokiem z cytryny.

Pomidory umyj i pokrój w plastry, ułóż na rybie. Rybę zawiń w folię/pergamin i włóż do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 minut.