Najnowsze wpisy

  • Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Szczęśliwie coraz większa ilość naszych rodaków zaczyna zdawać sobie sprawę, że ruch i aktywność fizyczna to ważne elementy wpływające na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Stąd biegi uliczne, stacje wypożyczania rowerów coraz gęściej rozsiane po mieście, dynamicznie rozrastające się sieci fitness klubów, szkółki piłkarskie czy rolkarze mijani na bulwarach. Co jednak, jeśli nie wywodzisz się […]Czytaj więcej »
  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »

Bób to niepozorne, sezonowe warzywo, które ma wiele wartości odżywczych, jest bardzo sycący i zawiera sporą ilość rozpuszczalnego błonnika. Jak większość warzyw strączkowych ma dużą zawartość białka. Jest też doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy C, A, B1 i B6. Bogaty jest także w potas i żelazo, a także magnez i cynk. Posiada właściwości zasadotwórcze.

Bób może być jedzony zarówno na surowo!, jak i po ugotowaniu. Można go jeść ze skórką, w której znajduje się najwięcej witamin. Najczęściej jada się go jednak po ugotowaniu w lekko osolonej wodzie, bez dodatków. Polecam jednak poeksperymentować i zrobić na bazie bobu zupę, pastę do kanapek czy sałatkę. W takiej mniej oczywistej formie bób Cię na pewno zaskoczy 🙂

 Składniki (4 porcje):

  • 100 g (1 torebka) kaszy gryczanej
  • 250 g bobu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula
  • 1 młoda cukinia – żółta lub zielona (lub po ½ każdego koloru)
  • 2 garście dowolnych sałat
  • garść pomidorków lub 1 duży pomidor
  • sól, pieprz ziołowy
  • 2 łyżki pestek słonecznika

Wykonanie:

Ugotuj na sypko kaszę gryczaną (około 20 minut), wyłóż na większy talerz, ostudź (można ją przygotować wcześniej).

Zalej bób bardzo gorącą wodą i odstaw na godzinę. Odlej wodę z bobu, nalej świeżej (dzięki temu straci właściwości wzdymające) i ugotuj (młodemu wystarczy 15 minut), dodaj sól pod koniec gotowania. Ostudź i obierz.

Na patelnię wlej olej i krótko podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną cukinię i przez kilka minut podduś mieszając. Upraż pestki słonecznika na suchej, rozgrzanej patelni. Wymieszaj ostudzoną kaszę gryczaną z bobem i uduszoną cukinią z cebulką. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu rozłóż umytą sałatę, na niej ułóż kaszę z warzywami. Na koniec dodaj pokrojone pomidory i posyp pestkami.