Najnowsze wpisy

  • Zakazane owoce?

    Zakazane owoce?

    Czy zjedzenie przez Adama jabłka w Edenie było grzechem dietetycznym? Nie da się ukryć, że owoce zawierają cukier, w tym fruktozę, o której ostatnio nie mówi się zbyt pochlebnie. Z drugiej strony dietetycy wymieniają niezliczone cenne składniki, zawarte w owocach: nie tylko witaminy i minerały, ale także polifenole i flawonoidy, którym przypisujemy rolę w zachowaniu […]Czytaj więcej »
  • Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Sama siebie nazwałabym jedzeniową hedonistką. Uwielbiam jeść. To co sprawia mi jeszcze więcej szczęścia, to jedzenie w miłym towarzystwie! Potrawy wydają mi się wtedy jeszcze smaczniejsze. Należy pamiętać, że jedzenie nie spełnia tylko swojej biologicznej funkcji, jakim jest dostarczanie paliwa dla naszych komórek. W dużej mierze spełnia również funkcję społeczną: jest sposobem na wspólne spędzenie […]Czytaj więcej »

Bób to niepozorne, sezonowe warzywo, które ma wiele wartości odżywczych, jest bardzo sycący i zawiera sporą ilość rozpuszczalnego błonnika. Jak większość warzyw strączkowych ma dużą zawartość białka. Jest też doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy C, A, B1 i B6. Bogaty jest także w potas i żelazo, a także magnez i cynk. Posiada właściwości zasadotwórcze.

Bób może być jedzony zarówno na surowo!, jak i po ugotowaniu. Można go jeść ze skórką, w której znajduje się najwięcej witamin. Najczęściej jada się go jednak po ugotowaniu w lekko osolonej wodzie, bez dodatków. Polecam jednak poeksperymentować i zrobić na bazie bobu zupę, pastę do kanapek czy sałatkę. W takiej mniej oczywistej formie bób Cię na pewno zaskoczy 🙂

 Składniki (4 porcje):

  • 100 g (1 torebka) kaszy gryczanej
  • 250 g bobu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula
  • 1 młoda cukinia – żółta lub zielona (lub po ½ każdego koloru)
  • 2 garście dowolnych sałat
  • garść pomidorków lub 1 duży pomidor
  • sól, pieprz ziołowy
  • 2 łyżki pestek słonecznika

Wykonanie:

Ugotuj na sypko kaszę gryczaną (około 20 minut), wyłóż na większy talerz, ostudź (można ją przygotować wcześniej).

Zalej bób bardzo gorącą wodą i odstaw na godzinę. Odlej wodę z bobu, nalej świeżej (dzięki temu straci właściwości wzdymające) i ugotuj (młodemu wystarczy 15 minut), dodaj sól pod koniec gotowania. Ostudź i obierz.

Na patelnię wlej olej i krótko podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną cukinię i przez kilka minut podduś mieszając. Upraż pestki słonecznika na suchej, rozgrzanej patelni. Wymieszaj ostudzoną kaszę gryczaną z bobem i uduszoną cukinią z cebulką. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu rozłóż umytą sałatę, na niej ułóż kaszę z warzywami. Na koniec dodaj pokrojone pomidory i posyp pestkami.