Najnowsze wpisy

  • Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Szczęśliwie coraz większa ilość naszych rodaków zaczyna zdawać sobie sprawę, że ruch i aktywność fizyczna to ważne elementy wpływające na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Stąd biegi uliczne, stacje wypożyczania rowerów coraz gęściej rozsiane po mieście, dynamicznie rozrastające się sieci fitness klubów, szkółki piłkarskie czy rolkarze mijani na bulwarach. Co jednak, jeśli nie wywodzisz się […]Czytaj więcej »
  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »

Burak to bardzo niedoceniane warzywo. Kojarzy się zazwyczaj z przedszkolną papką, a dzięki zasmażce staje się bombą kaloryczną. Pamiętaj, fakty są jednak inne. Jest to niskoenergetyczne warzywo, dostępne cały rok na rynku!

Propozycja lekkiej sałaty z pieczonych buraków to świetna opcja na urozmaicenie diety i dodanie do szarego dnia trochę koloru. Co ważniejsze, zawarta w buraku betaina – silny antyutleniacz – pomoże zapobiegać starzeniu się organizmu, działa przeciwbakteryjnie i wzmacnia odporność. Dodatkowo wykazuje działanie antynowotworowe, wspiera układ krążenia, odkwasza oraz oczyszcza nasz organizm.

Składniki (1 porcja):

  • 2 garści roszponki
  • 1 mały czerwony burak
  • 50 g sera feta lub sera koziego
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • ¼ dojrzałej gruszki
  • maliny do dekoracji
  • 1 łyżeczka sosu balsamicznego

 

Wykonanie:

Buraka wyszoruj, zawiń w pergamin i upiecz w piekarniku do miękkości (ok. 60 minut – należy sprawdzać w między czasie czy jest już miękki). Następnie wyjmij buraka, ostudź, obierz i pokrój w cienkie plastry.

Gruszkę umyj, obierz i pokrój w plastry lub kostkę. Ulubiony ser również pokrój w kostkę. Pestki słonecznika wyłóż na patelnię i uprażyć na suchym naczyniu.

Na talerzu ułóż roszponkę, plastry buraka, gruszkę oraz ser. Posyp prażonym słonecznikiem oraz polej sosem balsamicznym. Możesz udekorować sałatkę malinami. Całość dopraw bardzo delikatnie świeżo zmielonym pieprzem i solą.