Najnowsze wpisy

  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »
  • Przepis na szczęście

    Przepis na szczęście

    Czy istnieje przepis na szczęście? Nad tym pytaniem zastanawiają się filozofowie od starożytności. Stoicy widzieli szczęście w umiarze, epikurejczycy w przyjemności, cynicy w cnocie. W dzisiejszym świecie pytanie o źródło szczęścia wydaje się jeszcze bardziej aktualne. Światowej sławy socjolog Zygmunt Bauman zauważył, że współczesnemu człowiekowi niejako wmówiono, że dzięki większej konsumpcji stanie się szczęśliwszy. Dziś […]Czytaj więcej »

Lubisz nietypowe połączenia? Ta sałatka jest właśnie dla Ciebie! Połączenie delikatnej piersi z kurczaka, która zawiera duże ilości białka oraz słodkich, polskich truskawek w towarzystwie innych warzyw, które dostarczają antyoksydantów i  minerałów. To wszystko skąpane w sosie miodowo-musztardowym i posypane chrupkimi pestkami słonecznika dopełniającymi całości. Takie połączenie to wyjątkowy zestaw smaków i aromatów.

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników przygotuj tę kolorową, letnią sałatkę i zaserwuj im na lunch czy kolację. Smacznego!

 

Składniki (1 porcja):

  • 130 g piersi z kurczaka zagrodowego lub ekologicznego
  • 2 garści sałaty
  • 3 rzodkiewki
  • 10 cm ogórka
  • 4 truskawki
  • łyżka pestek słonecznika

Marynata:

  • 1 łyżka oliwy,
  • łyżeczka musztardy
  • rozmaryn świeży lub suszony do smaku
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z dzikiej róży
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy

Wykonanie:

Składniki marynaty wymieszaj, dodaj dokładnie umytą i osuszoną pierś z kurczaka i zostaw na 30-60 minut. Po tym czasie grilluj z obu stron po 2-3 minuty.

Sałatę dokładnie umyj i osusz, porwij na mniejsze kawałki. Ogórka obierz i pokrój w gruba kostkę, rzodkiewkę umyj i pokrój w plastry. Truskawki umyj i osusz, pokrój na ćwiartki.

Pestki słonecznika upraż na patelni aż lekko się zrumienią. Składniki sosu wymieszaj.

Na talerzu ułóż sałatę, warzywa, paseczki kurczaka, pestki i polej sosem.