Najnowsze wpisy

  • Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Szczęśliwie coraz większa ilość naszych rodaków zaczyna zdawać sobie sprawę, że ruch i aktywność fizyczna to ważne elementy wpływające na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Stąd biegi uliczne, stacje wypożyczania rowerów coraz gęściej rozsiane po mieście, dynamicznie rozrastające się sieci fitness klubów, szkółki piłkarskie czy rolkarze mijani na bulwarach. Co jednak, jeśli nie wywodzisz się […]Czytaj więcej »
  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »

Kalafiora najczęściej jadamy gotowanego, czasami nie wiedząc, że ten surowy smakuje wyśmienicie i zupełnie inaczej. W takim wydaniu jest dużo mocniejszy w smaku, a w dodatku z racji tego, że nie poddajemy go obróbce termicznej nie ma strat witamin i składników mineralnych.

Kalafior należy do grupy pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym, co też potwierdzają badania naukowe. Swoje właściwości zawdzięczają substancjom o nazwie glukorafaniny. Są to związki siarkowe, odpowiedzialne za charakterystyczny zapach kalafiorów. Glukorafaniny rozkładają się na izotiocyjany i indole, które to mają udowodnione właściwości antyrakowe (zapobiegają zwłaszcza rakowi prostaty i pęcherza). Wspomniane izotiocyjany posiadają silne właściwości bakteriostatyczne i niszczą Helicobacter pylori – bakterie, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów. Kalafiory są także zalecane w diecie osób zmagających się z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Surówka z kalafiora może być doskonałym dodatkiem do obiadu, a jeśli dodamy do niej np. gotowane jajko, będzie stanowiła idealną lekką kolację.

Składniki (2 porcje):

  • ¼ kalafiora (około 250 g)
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki jogurty naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • ½ łyżeczki musztardy
  • kilka gałązek koperku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kalafiora umyj i zetrzyj na grubej tarce. Marchewkę umyj, obierz i także zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj jogurt z majonezem i musztardą. Umyj i posiekaj koperek. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze musztardą – do smaku.