Najnowsze wpisy

  • Zakazane owoce?

    Zakazane owoce?

    Czy zjedzenie przez Adama jabłka w Edenie było grzechem dietetycznym? Nie da się ukryć, że owoce zawierają cukier, w tym fruktozę, o której ostatnio nie mówi się zbyt pochlebnie. Z drugiej strony dietetycy wymieniają niezliczone cenne składniki, zawarte w owocach: nie tylko witaminy i minerały, ale także polifenole i flawonoidy, którym przypisujemy rolę w zachowaniu […]Czytaj więcej »
  • Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Sama siebie nazwałabym jedzeniową hedonistką. Uwielbiam jeść. To co sprawia mi jeszcze więcej szczęścia, to jedzenie w miłym towarzystwie! Potrawy wydają mi się wtedy jeszcze smaczniejsze. Należy pamiętać, że jedzenie nie spełnia tylko swojej biologicznej funkcji, jakim jest dostarczanie paliwa dla naszych komórek. W dużej mierze spełnia również funkcję społeczną: jest sposobem na wspólne spędzenie […]Czytaj więcej »

Kalafiora najczęściej jadamy gotowanego, czasami nie wiedząc, że ten surowy smakuje wyśmienicie i zupełnie inaczej. W takim wydaniu jest dużo mocniejszy w smaku, a w dodatku z racji tego, że nie poddajemy go obróbce termicznej nie ma strat witamin i składników mineralnych.

Kalafior należy do grupy pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym, co też potwierdzają badania naukowe. Swoje właściwości zawdzięczają substancjom o nazwie glukorafaniny. Są to związki siarkowe, odpowiedzialne za charakterystyczny zapach kalafiorów. Glukorafaniny rozkładają się na izotiocyjany i indole, które to mają udowodnione właściwości antyrakowe (zapobiegają zwłaszcza rakowi prostaty i pęcherza). Wspomniane izotiocyjany posiadają silne właściwości bakteriostatyczne i niszczą Helicobacter pylori – bakterie, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów. Kalafiory są także zalecane w diecie osób zmagających się z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Surówka z kalafiora może być doskonałym dodatkiem do obiadu, a jeśli dodamy do niej np. gotowane jajko, będzie stanowiła idealną lekką kolację.

Składniki (2 porcje):

  • ¼ kalafiora (około 250 g)
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki jogurty naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • ½ łyżeczki musztardy
  • kilka gałązek koperku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kalafiora umyj i zetrzyj na grubej tarce. Marchewkę umyj, obierz i także zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj jogurt z majonezem i musztardą. Umyj i posiekaj koperek. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze musztardą – do smaku.