Najnowsze wpisy

  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »
  • Przepis na szczęście

    Przepis na szczęście

    Czy istnieje przepis na szczęście? Nad tym pytaniem zastanawiają się filozofowie od starożytności. Stoicy widzieli szczęście w umiarze, epikurejczycy w przyjemności, cynicy w cnocie. W dzisiejszym świecie pytanie o źródło szczęścia wydaje się jeszcze bardziej aktualne. Światowej sławy socjolog Zygmunt Bauman zauważył, że współczesnemu człowiekowi niejako wmówiono, że dzięki większej konsumpcji stanie się szczęśliwszy. Dziś […]Czytaj więcej »

Kalafiora najczęściej jadamy gotowanego, czasami nie wiedząc, że ten surowy smakuje wyśmienicie i zupełnie inaczej. W takim wydaniu jest dużo mocniejszy w smaku, a w dodatku z racji tego, że nie poddajemy go obróbce termicznej nie ma strat witamin i składników mineralnych.

Kalafior należy do grupy pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym, co też potwierdzają badania naukowe. Swoje właściwości zawdzięczają substancjom o nazwie glukorafaniny. Są to związki siarkowe, odpowiedzialne za charakterystyczny zapach kalafiorów. Glukorafaniny rozkładają się na izotiocyjany i indole, które to mają udowodnione właściwości antyrakowe (zapobiegają zwłaszcza rakowi prostaty i pęcherza). Wspomniane izotiocyjany posiadają silne właściwości bakteriostatyczne i niszczą Helicobacter pylori – bakterie, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów. Kalafiory są także zalecane w diecie osób zmagających się z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Surówka z kalafiora może być doskonałym dodatkiem do obiadu, a jeśli dodamy do niej np. gotowane jajko, będzie stanowiła idealną lekką kolację.

Składniki (2 porcje):

  • ¼ kalafiora (około 250 g)
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki jogurty naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • ½ łyżeczki musztardy
  • kilka gałązek koperku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kalafiora umyj i zetrzyj na grubej tarce. Marchewkę umyj, obierz i także zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj jogurt z majonezem i musztardą. Umyj i posiekaj koperek. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze musztardą – do smaku.