Najnowsze wpisy

  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »
  • Przepis na szczęście

    Przepis na szczęście

    Czy istnieje przepis na szczęście? Nad tym pytaniem zastanawiają się filozofowie od starożytności. Stoicy widzieli szczęście w umiarze, epikurejczycy w przyjemności, cynicy w cnocie. W dzisiejszym świecie pytanie o źródło szczęścia wydaje się jeszcze bardziej aktualne. Światowej sławy socjolog Zygmunt Bauman zauważył, że współczesnemu człowiekowi niejako wmówiono, że dzięki większej konsumpcji stanie się szczęśliwszy. Dziś […]Czytaj więcej »

Maliny… nasze polskie, smaczne i zdrowe!

To niskoenergetyczne owoce, korzystnie wpływające na zdrowie. Już przez nasze babki – maliny stosowane były w budowaniu odporności czy różnego rodzaju infekcjach. To źródło beta karotenu, witaminy C, E, z grupy B, potasu, wapnia i żelaza. Znakomicie wpływają na cerę, kości i zęby. Mogą być stosowane do deserów, sałatek czy wytrawnych sosów do mięs. Świetnie komponują się z czekoladą, mniam! 😋

Pamiętaj tylko, aby po takim smacznym deserze nie zapomnieć o dodatkowej aktywności fizycznej! Bo deser ten to bomba smakowa, ale i energetyczna!

 

Składniki (kilka porcji):

Spód:

  • 250 g ciasteczek owsianych lub innych pełnoziarnistych,
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao

Krem czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 30 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła

Do ozdoby:

  • 300 g maliny

Wykonanie:

Ciastka razem z roztopionym masłem i kakao rozetrzyj w malakserze na mokry piasek. Dno i boki tortownicy wylep powstałą masą. Zostaw w lodówce na 30 minut.

W małym rondelku podgrzej śmietankę, cukier i masło. Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj wszystko dokładnie na gładką masę. Wystudź. Wylej na przygotowany zimny spód, wyrównaj, ułóż maliny. Deser schładzaj jeszcze 2 godziny  aż masa zesztywnieje.