Najnowsze wpisy

  • Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Szczęśliwie coraz większa ilość naszych rodaków zaczyna zdawać sobie sprawę, że ruch i aktywność fizyczna to ważne elementy wpływające na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Stąd biegi uliczne, stacje wypożyczania rowerów coraz gęściej rozsiane po mieście, dynamicznie rozrastające się sieci fitness klubów, szkółki piłkarskie czy rolkarze mijani na bulwarach. Co jednak, jeśli nie wywodzisz się […]Czytaj więcej »
  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »

Maliny… nasze polskie, smaczne i zdrowe!

To niskoenergetyczne owoce, korzystnie wpływające na zdrowie. Już przez nasze babki – maliny stosowane były w budowaniu odporności czy różnego rodzaju infekcjach. To źródło beta karotenu, witaminy C, E, z grupy B, potasu, wapnia i żelaza. Znakomicie wpływają na cerę, kości i zęby. Mogą być stosowane do deserów, sałatek czy wytrawnych sosów do mięs. Świetnie komponują się z czekoladą, mniam! 😋

Pamiętaj tylko, aby po takim smacznym deserze nie zapomnieć o dodatkowej aktywności fizycznej! Bo deser ten to bomba smakowa, ale i energetyczna!

 

Składniki (kilka porcji):

Spód:

  • 250 g ciasteczek owsianych lub innych pełnoziarnistych,
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao

Krem czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 30 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła

Do ozdoby:

  • 300 g maliny

Wykonanie:

Ciastka razem z roztopionym masłem i kakao rozetrzyj w malakserze na mokry piasek. Dno i boki tortownicy wylep powstałą masą. Zostaw w lodówce na 30 minut.

W małym rondelku podgrzej śmietankę, cukier i masło. Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj wszystko dokładnie na gładką masę. Wystudź. Wylej na przygotowany zimny spód, wyrównaj, ułóż maliny. Deser schładzaj jeszcze 2 godziny  aż masa zesztywnieje.