Najnowsze wpisy

  • Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Szczęśliwie coraz większa ilość naszych rodaków zaczyna zdawać sobie sprawę, że ruch i aktywność fizyczna to ważne elementy wpływające na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Stąd biegi uliczne, stacje wypożyczania rowerów coraz gęściej rozsiane po mieście, dynamicznie rozrastające się sieci fitness klubów, szkółki piłkarskie czy rolkarze mijani na bulwarach. Co jednak, jeśli nie wywodzisz się […]Czytaj więcej »
  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »

Botwina – najczęściej znana i wykorzystywana jako dodatek do zupy botwinkowej lub chłodników. Tym razem wystąpi w nieco innej odsłonie – prezentujemy tartę botwinkową. Pyszna, sycąca, a dzięki młodym łodygom i liściom buraczka ćwikłowego dostarcza dużo wapnia, żelaza, witaminy C i A oraz kwasu foliowego.

Składniki (8 porcji):

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 g zimnego masła
  • łyżeczka soli
  • łyżka zimnej wody.

Farsz:

  • 2 pęczki botwinki
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 150 g serka koziego
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone masło, sól i jajo, rozetrzyj dokładnie w palcach, dodaj wodę i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i zostaw na 30 minut w lodówce.

Po tym czasie rozwałkuj 2/3 ciasta i wyłóż wysmarowaną masłem formę do tarty (pamiętaj o bokach). Ciasto podziurkuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. fasolę do obciążenia.

Piecz 15 minut w rozgrzanym do 180ºC piekarniku, po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 10-15 minut lub do momentu aż będzie złociste. Wyjmij i wystudź.

Botwinkę dokładnie umyj, pokrój drobno – liście również. Przełóż do garnka i zalej ½ szklanki wody, lekko posól, gotuj 3-4 minuty, odcedź.

Sery wymieszaj z jajkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj wystudzona botwinkę, dokładnie wymieszaj.

Na upieczone ciasto wyłóż farsz. Resztę ciasta rozwałkuj i podziel na podłużne paski. Ułóż na farszu kratkę z ciasta, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 20-30 minut.