Najnowsze wpisy

  • Zakazane owoce?

    Zakazane owoce?

    Czy zjedzenie przez Adama jabłka w Edenie było grzechem dietetycznym? Nie da się ukryć, że owoce zawierają cukier, w tym fruktozę, o której ostatnio nie mówi się zbyt pochlebnie. Z drugiej strony dietetycy wymieniają niezliczone cenne składniki, zawarte w owocach: nie tylko witaminy i minerały, ale także polifenole i flawonoidy, którym przypisujemy rolę w zachowaniu […]Czytaj więcej »
  • Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Sama siebie nazwałabym jedzeniową hedonistką. Uwielbiam jeść. To co sprawia mi jeszcze więcej szczęścia, to jedzenie w miłym towarzystwie! Potrawy wydają mi się wtedy jeszcze smaczniejsze. Należy pamiętać, że jedzenie nie spełnia tylko swojej biologicznej funkcji, jakim jest dostarczanie paliwa dla naszych komórek. W dużej mierze spełnia również funkcję społeczną: jest sposobem na wspólne spędzenie […]Czytaj więcej »

Ten koktajl to zarówno bomba witaminowa – C, A, PP, K oraz żelazo, kwas foliowy, a także wspaniałe rozwiązanie dla wszystkich zapracowanych. Pamiętaj, że warto „przemycać” zielone warzywa do swojej diety, gdyż dostarczają chlorofilu, który wzmacnia odporność i chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Najlepiej jeść je na surowo – wówczas nie tracą składników odżywczych, a mają się czym pochwalić! Taki koktajl to radość dla oczu i zbawienny wpływ dla naszego ciała.

Składniki (1-2 porcje):

  • 3 garście szpinaku
  • 2 garście jarmużu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ½ jabłka
  • 1 szklanka soku jabłkowego

Wykonanie:

Szpinak umyj i odetnij łodyżki. Jarmuż umyj i powycinaj zdrewniałe nerwy liści. Seler umyj, a jabłko umyj i obierz. Wszystkie warzywa i jabłko włóż do blendera, dolej sok i miksuj przez 1-2 minuty.
Jeśli koktajl wyjdzie za gęsty, możesz dodać trochę wody mineralnej.