Najnowsze wpisy

  • Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Jak zacząć, żeby nie skończyć?

    Szczęśliwie coraz większa ilość naszych rodaków zaczyna zdawać sobie sprawę, że ruch i aktywność fizyczna to ważne elementy wpływające na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Stąd biegi uliczne, stacje wypożyczania rowerów coraz gęściej rozsiane po mieście, dynamicznie rozrastające się sieci fitness klubów, szkółki piłkarskie czy rolkarze mijani na bulwarach. Co jednak, jeśli nie wywodzisz się […]Czytaj więcej »
  • Pikantne potrawy jako źródło euforii

    Pikantne potrawy jako źródło euforii

    W sezonie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po rozgrzewające potrawy, a prym wśród nich wiodą dania pikantne. Takie ostre jedzenie nie wszystkim służy, ale jeśli tylko je lubisz i nie masz innych przeciwwskazań to korzystaj z dobrodziejstw, jakie ze sobą niesie. Substancje odpowiadające za ostrość mają wiele właściwości prozdrowotnych – według naukowców zapewniają długowieczność, pobudzają metabolizm i […]Czytaj więcej »

Jak w szybki sposób w jednym daniu zaserwować ważne składniki odżywcze w naszej diecie i zadbać o zdrowie rodziny? Dzięki zupie krem! Okazuje się, że nadal aktualna jest zasada: im prostsza potrawa tym szerszy uśmiech na twarzy 🙂 Dodatkowym atutem takiej zupy jest niska energetyczność oraz bogactwo witamin – szczególnie A, C, E oraz luteiny – przeciwutleniaczy, które hamują starzenie się komórek, budują odporność, wzmacniają naczynia krwionośne oraz świetnie wpływają na kondycję skóry.

Składniki (4-6 porcji):

Zupa:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ małego selera
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, papryka ostra do smaku
  • bazylia
  • bulion drobiowy ok. 1,5-2 litra

Pulpety:

  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • garść natki pietruszki
  • ½ małej cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić w słupki. Posypać przyprawami, polać olejem i dokładnie wetrzeć w warzywa. Piec ok. godziny w żaroodpornym naczyniu. Pieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować ok. 15minut. Zupę zmiksować na gładko blenderem, rozcieńczyć jeśli jest za gęsta. Doprawić do smaku.

Natkę pietruszki, cebulę posiekaną w kostkę i czosnek zmiksować w blenderze. Następnie dodać mięso mielone, jajko i przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać i ulepić małe pulpety. Gotować na parze ok. 5-7 minut w zależności od wielkości.

Zupę podawać razem z kilkoma pulpetami i gałązkami natki pietruszki.