Najnowsze wpisy

  • Zakazane owoce?

    Zakazane owoce?

    Czy zjedzenie przez Adama jabłka w Edenie było grzechem dietetycznym? Nie da się ukryć, że owoce zawierają cukier, w tym fruktozę, o której ostatnio nie mówi się zbyt pochlebnie. Z drugiej strony dietetycy wymieniają niezliczone cenne składniki, zawarte w owocach: nie tylko witaminy i minerały, ale także polifenole i flawonoidy, którym przypisujemy rolę w zachowaniu […]Czytaj więcej »
  • Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Sama siebie nazwałabym jedzeniową hedonistką. Uwielbiam jeść. To co sprawia mi jeszcze więcej szczęścia, to jedzenie w miłym towarzystwie! Potrawy wydają mi się wtedy jeszcze smaczniejsze. Należy pamiętać, że jedzenie nie spełnia tylko swojej biologicznej funkcji, jakim jest dostarczanie paliwa dla naszych komórek. W dużej mierze spełnia również funkcję społeczną: jest sposobem na wspólne spędzenie […]Czytaj więcej »

Cebulowe

Cebula

Duża zawartość siarki występująca w cebuli sprzyja wzmacnianiu odporności organizmu oraz ma zbawienny wpływ na skórę i włosy. Ponadto ma ona właściwości przeciwzakrzepowe, obniża ciśnienie krwi oraz pobudza apetyt przyspieszając wydzielanie soków żołądkowych.

Czosnek

Obfituje w substancje działające antybakteryjnie, które skutecznie przeciwdziałają rozwojowi niektórych gatunków chorobotwórczych grzybów, a także wspomagają leczenie infekcji wirusowych, kaszlu i kataru. Stymuluje również pracę przewodu pokarmowego, zapobiega nadciśnieniu i miażdżycy.

Por

Ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału serca i chorób układu krążeniowego. Zawarte w porze mangan, wit. C, wit. B6 i żelazo stabilizują poziom cukru we krwi. Por posiada właściwości bakteriobójcze oraz dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy.

Szczypiorek

Zawiera wiele istotnych składników, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka – wit. C, karoten, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo oraz olejki eteryczne zawierające siarkę. Skutecznie wzmaga apetyt, obniża ciśnienie i poprawia trawienie.