Najnowsze wpisy

  • Problem, by zacząć? Podpisz umowę z… własnym organizmem!

    Problem, by zacząć? Podpisz umowę z… własnym organizmem!

    Podjęcie aktywności fizycznej często kojarzy się z dużą ilością ćwiczeń, wyrzeczeń i bardziej przemyślanego żywienia. Pojawia się mnóstwo pytań i przez to wiele osób porzuca ten pomysł i czeka na kolejny bodziec. W rzeczywistości nawet wprowadzenie marszy czy marszobiegów w dobrym towarzystwie, a nawet samotnie z dobrą muzyką przynosi same korzyści! Rozpoczynając aktywność sportową, warto […]Czytaj więcej »
  • Pewnego dnia spróbuję… a może „odWARZę” się już dziś?

    Pewnego dnia spróbuję… a może „odWARZę” się już dziś?

    „Pewnego dnia spróbuję…” to prawdopodobnie jedno z najczęściej wypowiadanych zdań w kontekście podejmowania sportowej aktywności. Bo niby korzyści wynikające z uprawiania sportu są jasne i klarowne. Niby czas w ciągu tygodnia pracy pozwala też na zadbanie o więcej ruchu – a jednak wciąż wysiłki wielu osób kończą się na wypowiedzeniu wspomnianego zdania i oczekiwaniu na […]Czytaj więcej »

Dyniowate

DYNIA

Jest niskokaloryczna, szybko syci i stanowi doskonałe źródło błonnika. Szczególnie bogata w beta-karoten (prowit. A), chroniący przed wolnymi rodnikami. Wzmacnia także system immunologiczny. Pestki dyni zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu.

Cukinia

Cukinia ma wyjątkowo niską wartość energetyczną – zaledwie 13 kcal na 100 g. Bogata jest w mnóstwo witamin (C, A, K i wit. z grupy B) i składników mineralnych (m.in. magnez, potas i żelazo). Ma także pozytywny wpływ na układ krążenia i pokarmowy, łagodząc objawy nadkwaśności.

OGÓREK

Owoce ogórka mają niską wartość energetyczną – 100 g świeżej masy ma 10-20 kcal. Zawarty w ogórkach krzem działa upiększająco na cerę, natomiast sód reguluje gospodarkę wodną naszego organizmu. Stosowany zewnętrznie na skórę działa lekko ściągająco, wybielająco i nawilżająco. Najwięcej witamin mają ogórki kwaszone – zwłaszcza woda, w której się kisiły.

ARBUZ

Wspomaga przemianę materii, a także korzystnie wpływa na skórę – działa przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco, pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów. Dzięki dużej zawartości wody w owocach ma właściwości moczopędne i jest zalecany dla chorych na nerki.