Najnowsze wpisy

  • Zakazane owoce?

    Zakazane owoce?

    Czy zjedzenie przez Adama jabłka w Edenie było grzechem dietetycznym? Nie da się ukryć, że owoce zawierają cukier, w tym fruktozę, o której ostatnio nie mówi się zbyt pochlebnie. Z drugiej strony dietetycy wymieniają niezliczone cenne składniki, zawarte w owocach: nie tylko witaminy i minerały, ale także polifenole i flawonoidy, którym przypisujemy rolę w zachowaniu […]Czytaj więcej »
  • Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Sama siebie nazwałabym jedzeniową hedonistką. Uwielbiam jeść. To co sprawia mi jeszcze więcej szczęścia, to jedzenie w miłym towarzystwie! Potrawy wydają mi się wtedy jeszcze smaczniejsze. Należy pamiętać, że jedzenie nie spełnia tylko swojej biologicznej funkcji, jakim jest dostarczanie paliwa dla naszych komórek. W dużej mierze spełnia również funkcję społeczną: jest sposobem na wspólne spędzenie […]Czytaj więcej »

Dyniowate

DYNIA

Jest niskokaloryczna, szybko syci i stanowi doskonałe źródło błonnika. Szczególnie bogata w beta-karoten (prowit. A), chroniący przed wolnymi rodnikami. Wzmacnia także system immunologiczny. Pestki dyni zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu.

Cukinia

Cukinia ma wyjątkowo niską wartość energetyczną – zaledwie 13 kcal na 100 g. Bogata jest w mnóstwo witamin (C, A, K i wit. z grupy B) i składników mineralnych (m.in. magnez, potas i żelazo). Ma także pozytywny wpływ na układ krążenia i pokarmowy, łagodząc objawy nadkwaśności.

OGÓREK

Owoce ogórka mają niską wartość energetyczną – 100 g świeżej masy ma 10-20 kcal. Zawarty w ogórkach krzem działa upiększająco na cerę, natomiast sód reguluje gospodarkę wodną naszego organizmu. Stosowany zewnętrznie na skórę działa lekko ściągająco, wybielająco i nawilżająco. Najwięcej witamin mają ogórki kwaszone – zwłaszcza woda, w której się kisiły.

ARBUZ

Wspomaga przemianę materii, a także korzystnie wpływa na skórę – działa przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco, pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów. Dzięki dużej zawartości wody w owocach ma właściwości moczopędne i jest zalecany dla chorych na nerki.