Najnowsze wpisy

  • Zakazane owoce?

    Zakazane owoce?

    Czy zjedzenie przez Adama jabłka w Edenie było grzechem dietetycznym? Nie da się ukryć, że owoce zawierają cukier, w tym fruktozę, o której ostatnio nie mówi się zbyt pochlebnie. Z drugiej strony dietetycy wymieniają niezliczone cenne składniki, zawarte w owocach: nie tylko witaminy i minerały, ale także polifenole i flawonoidy, którym przypisujemy rolę w zachowaniu […]Czytaj więcej »
  • Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Sama siebie nazwałabym jedzeniową hedonistką. Uwielbiam jeść. To co sprawia mi jeszcze więcej szczęścia, to jedzenie w miłym towarzystwie! Potrawy wydają mi się wtedy jeszcze smaczniejsze. Należy pamiętać, że jedzenie nie spełnia tylko swojej biologicznej funkcji, jakim jest dostarczanie paliwa dla naszych komórek. W dużej mierze spełnia również funkcję społeczną: jest sposobem na wspólne spędzenie […]Czytaj więcej »

Korzeniowe

Burak Ćwikłowy

Buraki pieczone w skórkach i zawinięte w folię są dużo słodsze i lepiej zachowują kolor. Zawierają frakcję błonnika, która likwiduje zaparcia. Posiadają także właściwości przeciwutleniające, bakteriostatyczne oraz dzięki zawartym betacyjanom pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej.

Marchew

Obecnie istnieje ok. 100 odmian tego warzywa, dlatego na rynku można spotkać się z marchwią białą, żółtą, czerwoną lub ciemnofioletową. Im bardziej intensywny jej kolor, tym więcej zawiera beta-karotenu. Udrażnia naczynia krwionośne, reguluje pracę żołądka, usprawnia pracę wątroby, a także wyostrza wzrok.

Pasternak

Ma niespotykany smak, gdyż łączy w sobie cechy pietruszki i marchewki, również i z wyglądu. Korzeń ten jest mięsisty i ma słodkawy smak. Podobnie jak pietruszka, zawiera dużo wit. C i błonnika. Można go zapiekać, dusić ze śmietaną, a także dodawać do surówek.

Pietruszka korzeniowa

Pietruszka uważana jest za roślinę leczniczą, polecaną w przypadku ostrych i przewlekłych zapaleń pęcherza moczowego i dróg moczowych. Ma dobry wpływ na pracę układu trawiennego, uszczelnia naczynia krwionośne, pomaga leczyć anemię, choroby wątroby i woreczka żółciowego. Dodatkowo rzucie liści pietruszki likwiduje przykry zapach z ust.

Seler korzeniowy

Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych. Dodatkowo zawiera dużo wapnia, potasu i cynku, a także magnez i żelazo. Ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych. Odtruwa także organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz koi stargane stresem nerwy.