Najnowsze wpisy

  • Zakazane owoce?

    Zakazane owoce?

    Czy zjedzenie przez Adama jabłka w Edenie było grzechem dietetycznym? Nie da się ukryć, że owoce zawierają cukier, w tym fruktozę, o której ostatnio nie mówi się zbyt pochlebnie. Z drugiej strony dietetycy wymieniają niezliczone cenne składniki, zawarte w owocach: nie tylko witaminy i minerały, ale także polifenole i flawonoidy, którym przypisujemy rolę w zachowaniu […]Czytaj więcej »
  • Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Sama siebie nazwałabym jedzeniową hedonistką. Uwielbiam jeść. To co sprawia mi jeszcze więcej szczęścia, to jedzenie w miłym towarzystwie! Potrawy wydają mi się wtedy jeszcze smaczniejsze. Należy pamiętać, że jedzenie nie spełnia tylko swojej biologicznej funkcji, jakim jest dostarczanie paliwa dla naszych komórek. W dużej mierze spełnia również funkcję społeczną: jest sposobem na wspólne spędzenie […]Czytaj więcej »

Owoce jagodowe

Jagoda

Te małe owoce bogate są w antyutleniacze. Wzmacniają one odporność organizmu, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się oraz chronią przed chorobami nowotworowymi. Świeże owoce czy też przetworzone (sok, konfitura) działają lekko przeczyszczająco, natomiast suszone leczą biegunkę. Są to owoce cenne dla diabetyków, gdyż obniżają poziom cukru we krwi.

Agrest

Agrest pozytywnie wpływa na wzrost kości i zębów, dzięki dużej zawartości magnezu i wapnia. Reguluje procesy trawienia, a decyduje o tym jego twarda skórka i liczne pestki. Dzięki dużej ilości pektyn, usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Nie należy spożywać niedojrzałego agrestu – może on spowodować poważne zatrucie!

Maliny

Owoce te występują w dwóch odmianach kolorystycznych – czerwonej i żółtej. Żółte są większe, ale mniej aromatyczne i uboższe w składniki odżywcze od czerwonych. Maliny zwiększają naszą odporność i chronią przed infekcjami, a także łagodzą biegunki i niestrawność. Mają działanie moczopędne (odwadniające). Sprzyjają utrzymaniu zdrowej skóry, kości i zębów.

Truskawki

Posiadają praktycznie wszystkie ważne mikroelementy, a dodatkowo wspaniałe wartości odżywcze i kosmetyczne. Owoce te są bardzo bogate w wit. C, zawierają dużo błonnika, działają odkwaszająco, krwiotwórczo oraz wzmacniająco. Poleca się je chorym na wątrobę, nerki, reumatyzm.

Poziomki

Tak jak truskawki, wpływają na poprawę przemiany materii, a także zapobiegają chorobom nerek, serca i układu krwionośnego. Poziomki mają działanie przeciwzapalne, moczopędne, wzmacniające, napotne i oczyszczające. Warto więc pamiętać o nich, chcąc przynieść ulgę organizmowi w niektórych schorzeniach lub poprawić jego kondycję.

Porzeczki

Największą wartość odżywczą mają porzeczki czarne – mogą posiadać w 100 g owoców nawet do 400 mg wit. C. Dobrze gaszą pragnienie, a dzięki pektynom regulują przemianę materii. Dodatkowo działają przeciwzapalnie, hamują rozwój bakterii, zapobiegają przeziębieniom, wspomagają leczenie zatruć pokarmowych, regenerują naczynia włosowate oraz chronią serce.

Winogrona

Znajdujący się w skórce winogron organiczny związek chemiczny ma niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm: warunkuje prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego, zapobiega wystąpieniu raka piersi i płuc, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera czy zapobiega procesowi starzenia się. Regularne spożywanie winogron może zapobiec także wystąpieniu jaskry oraz chroni przed szkodliwym wpływem drobnoustrojów.

Borówka Amerykańska

Owoce borówki bogate są w mikro – i makroelementy. Owoce te zawierają związki, które niszczą zły cholesterol (LDL), a także antyoksydanty wyłapujące wolne rodniki. Jedzenie surowych owoców borówki wpływa na zmniejszenie ryzyka zapadnięcia na choroby cywilizacyjne, arteriosklerozę czy nowotwory. Dzięki drobnym pesteczkom regulują także procesy trawienia.

Żurawina

Spożywanie owoców żurawiny działa antybakteryjnie, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby naczyń krwionośnych, jamy ustnej i przyzębia, a także przeciwdziała chorobom grzybiczym. Dzięki zawartej w niej wit. C wpływa na podnoszenie odporności organizmu poprzez pobudzanie do działania systemu immunologicznego.

Aronia

Aronia zawiera znaczne ilości błonnika i pektyn ułatwiających pracę układu pokarmowego i usuwających z organizmu szkodliwe metale ciężkie (np. ołów) oraz toksyny. Jedzenie tych owoców wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca, ponieważ ogranicza zwiększanie się we krwi poziomu tzw. złego cholesterolu (LDL).