Najnowsze wpisy

  • Zakazane owoce?

    Zakazane owoce?

    Czy zjedzenie przez Adama jabłka w Edenie było grzechem dietetycznym? Nie da się ukryć, że owoce zawierają cukier, w tym fruktozę, o której ostatnio nie mówi się zbyt pochlebnie. Z drugiej strony dietetycy wymieniają niezliczone cenne składniki, zawarte w owocach: nie tylko witaminy i minerały, ale także polifenole i flawonoidy, którym przypisujemy rolę w zachowaniu […]Czytaj więcej »
  • Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Sama siebie nazwałabym jedzeniową hedonistką. Uwielbiam jeść. To co sprawia mi jeszcze więcej szczęścia, to jedzenie w miłym towarzystwie! Potrawy wydają mi się wtedy jeszcze smaczniejsze. Należy pamiętać, że jedzenie nie spełnia tylko swojej biologicznej funkcji, jakim jest dostarczanie paliwa dla naszych komórek. W dużej mierze spełnia również funkcję społeczną: jest sposobem na wspólne spędzenie […]Czytaj więcej »

Owoce ziarnkowe

Gruszka

Substancje obecne w gruszce warunkują zdrowie układu krążeniowego i redukują ryzyko zachorowania na jaskrę. Miękkie, dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom. Twarde, cierpkie i mało soczyste zawierają dużo garbników i są zalecane się w trakcie biegunek. Ich spożywanie poprawia koncentrację oraz funkcjonowanie tarczycy.

Jabłko

Węglowodany zawarte w jabłku są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm i szybko zasilają go w energię. Dzięki dużej zawartości pektyn regulują perystaltykę jelit, przeciwdziałając zaparciom, zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem.