Najnowsze wpisy

  • Zakazane owoce?

    Zakazane owoce?

    Czy zjedzenie przez Adama jabłka w Edenie było grzechem dietetycznym? Nie da się ukryć, że owoce zawierają cukier, w tym fruktozę, o której ostatnio nie mówi się zbyt pochlebnie. Z drugiej strony dietetycy wymieniają niezliczone cenne składniki, zawarte w owocach: nie tylko witaminy i minerały, ale także polifenole i flawonoidy, którym przypisujemy rolę w zachowaniu […]Czytaj więcej »
  • Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Wspólne jedzenie źródłem przyjemności i szczęścia

    Sama siebie nazwałabym jedzeniową hedonistką. Uwielbiam jeść. To co sprawia mi jeszcze więcej szczęścia, to jedzenie w miłym towarzystwie! Potrawy wydają mi się wtedy jeszcze smaczniejsze. Należy pamiętać, że jedzenie nie spełnia tylko swojej biologicznej funkcji, jakim jest dostarczanie paliwa dla naszych komórek. W dużej mierze spełnia również funkcję społeczną: jest sposobem na wspólne spędzenie […]Czytaj więcej »

Warzywa różne

Koper ogrodowy

Wykazuje działanie odkażające i przeciwskurczowe. Pierzaste gałązki kopru zawierają olejek eteryczny, który wpływa na lepsze wydzielanie soków żołądkowych, poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów poprzez hamowanie rozwoju szkodliwych drobnoustrojów w jelitach.

Kukurydza cukrowa

Ze względu na obecność selenu, któremu towarzyszy wit. E, kukurydza ma duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Z nasion tłoczy się olej kukurydziany, który ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Obecny w kukurydzy barwnik należący do grupy antyutleniaczy, wykazuje zdolność blokowania wolnych rodników.

Majeranek ogrodowy

W tradycyjnej kuchni polskiej przyprawia się nim potrawy ciężkostrawne. Reguluje trawienie, pomaga w nieżycie żołądka i chorobach całego układu pokarmowego. Napar z majeranku pomaga w przypadku bólu zębów oraz gardła. Działa również leczniczo na wrzody żołądka.

Szparagi

Wyróżniamy trzy rodzaje szparagów jadalnych: białe, zielone i fioletowe. Świeże okazy powinny być przede wszystkim jędrne i mieć ściśle zamknięte główki. Szparagi, oprócz wykwintnego smaku są jeszcze niesamowicie zdrowe i niskokaloryczne. Wpływają pozytywnie na pamięć i koncentrację. Posiadają także właściwości oczyszczające organizm, gdyż oddziałują na nerki i wątrobę.