Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie polskich, lokalnych owoców lub warzyw. Warto pamiętać, że wiele produktów może być niedostępna w innych porach roku lub co najmniej nie smakować tak wyśmienicie, jak w okresie swojego sezonowego szczytu.

Letnia sałatka z bobu i szpinaku

Pożywna, a jednocześnie sycąca i wyrazista w smaku sałatka z sezonowych, zielonych warzyw w połączeniu z mocnym smakiem sera rokpol zaskoczy wielu smakoszy. Taka propozycja obiadu to przede wszystkim dobrodziejstwo witaminy K, żelaza i witaminy C, czyli pyszna porcja zdrowia dla każdego.

Składniki:

  • 50 dag świeżego bobu
  • 5 dag świeżych listków szpinaku
  • czerwona papryka
  • 1/2 pęczka dymki
  • czerwona cebula
  • 5 dag sera rokpol
  • łyżka musztardy Dijon
  • 7 łyżek oleju słonecznikowego
  • łyżka octu (najlepiej z białego wina)
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Szpinak opłucz i dobrze odsącz.
  2. Bób obgotuj w osolonej wodzie, obierz.
  3. Paprykę i cebulę oczyść, opłucz, pokrój w kostkę.
  4. Dymkę drobno posiekaj.
  5. Ser pokrój w kostkę lub pokrusz.
  6. Przygotuj sos: musztardę wymieszaj z olejem, octem, dopraw solą i pieprzem.
  7. Składniki sałatki wymieszaj w misce, polej przygotowanym sosem i lekko schłodź w lodówce.

Sałatka świetnie pasuje do grzanek, np. czosnkowych.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.