Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Sezonowo znaczy zdrowo

    Sezonowo znaczy zdrowo

    Choć Polacy wciąż jedzą za mało warzyw i owoców, w okresie lata widać ewidentny skok w konsumpcji sezonowych darów lasów, łąk, pól i sadów. Najczęściej spożywane są produkty, które sami możemy wyhodować w przydomowych ogródkach lub ich dostępność  jest bardzo krótka, jak np. truskawek czy czereśni. Pomimo że smakiem sezonowych owoców można cieszyć się przez […]Czytaj więcej »

Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie polskich, lokalnych owoców lub warzyw. Warto pamiętać, że wiele produktów może być niedostępna w innych porach roku lub co najmniej nie smakować tak wyśmienicie, jak w okresie swojego sezonowego szczytu.

Letnia sałatka z bobu i szpinaku

Pożywna, a jednocześnie sycąca i wyrazista w smaku sałatka z sezonowych, zielonych warzyw w połączeniu z mocnym smakiem sera rokpol zaskoczy wielu smakoszy. Taka propozycja obiadu to przede wszystkim dobrodziejstwo witaminy K, żelaza i witaminy C, czyli pyszna porcja zdrowia dla każdego.

Składniki:

  • 50 dag świeżego bobu
  • 5 dag świeżych listków szpinaku
  • czerwona papryka
  • 1/2 pęczka dymki
  • czerwona cebula
  • 5 dag sera rokpol
  • łyżka musztardy Dijon
  • 7 łyżek oleju słonecznikowego
  • łyżka octu (najlepiej z białego wina)
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Szpinak opłucz i dobrze odsącz.
  2. Bób obgotuj w osolonej wodzie, obierz.
  3. Paprykę i cebulę oczyść, opłucz, pokrój w kostkę.
  4. Dymkę drobno posiekaj.
  5. Ser pokrój w kostkę lub pokrusz.
  6. Przygotuj sos: musztardę wymieszaj z olejem, octem, dopraw solą i pieprzem.
  7. Składniki sałatki wymieszaj w misce, polej przygotowanym sosem i lekko schłodź w lodówce.

Sałatka świetnie pasuje do grzanek, np. czosnkowych.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.