Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Czy istnieje przepis na szczęście? Nad tym pytaniem zastanawiają się filozofowie od starożytności. Stoicy widzieli szczęście w umiarze, epikurejczycy w przyjemności, cynicy w cnocie. W dzisiejszym świecie pytanie o źródło szczęścia wydaje się jeszcze bardziej aktualne. Światowej sławy socjolog Zygmunt Bauman zauważył, że współczesnemu człowiekowi niejako wmówiono, że dzięki większej konsumpcji stanie się szczęśliwszy. Dziś wiemy, że nie jest to do końca prawdą. Badania pokazują, że na subiektywne poczucie szczęścia wpływa bardzo wiele czynników.

Pierwszym takim czynnikiem są geny i biologiczne uwarunkowania. To, co otrzymujemy w darze po przodkach, w dużej mierze determinuje nasz poziom dobrostanu. Niektórzy naukowcy wskazują nawet, że geny w 50% są odpowiedzialne za nasz poziom szczęścia. Dziedziczone predyspozycje organizmu, wrażliwość układu nerwowego czy temperament znacząco wpływają na intensywność przeżywania przez nas pozytywnych emocji. Bycie ekstrawertykiem czy neurotykiem łączy się z faktem zwracania uwagi na pozytywne lub negatywne wydarzenia w naszym życiu.

Drugą kategorią czynników, wpływających na ogólny poziom odczuwanego szczęścia, są okoliczności zewnętrzne. W praktyce oznacza to, że łatwiej być szczęśliwym, gdy mamy zaspokojone podstawowe biologiczne i materialne potrzeby. Jednak szczęście nie zwiększa się wraz z gromadzonym bogactwem, a wygrana w Lotto automatycznie nie zapewnia zadowolenia do końca życia. Zewnętrzne okoliczności mają większe znaczenie przy odczuwaniu szczęścia w danej chwili, jednak znacząco mniejsze, gdy patrzymy na odczuwanie szczęścia w dłuższym okresie czasu.

Trzecia kategoria czynników jest związana z naszym podejściem do życia. I jest to obszar, na który możemy wpływać bezpośrednio. Nasze zachowania czy reakcje na spotykające nas wydarzenia zależą od nas samych. To również my decydujemy o tym, jak wykorzystamy biologiczne predyspozycje – czy będziemy aktywnym trybem życia pobudzać pozytywne emocje, czy zdecydujemy się skupiać na negatywnych aspektach naszego życia. Tak więc naszym sposobem działania i myślenia możemy oddziaływać na dwie wcześniej wymienione grupy czynników wpływających na nasz dobrostan.

Jak zatem można sformułować przepis na szczęście? Może po prostu mamy więcej szczęścia w życiu, jeśli je wzmacniamy dobrymi nawykami, działaniami i myślami. Warto zatem zainwestować trochę czasu i energii w to, by mieć więcej czasu dla najbliższych, więcej się ruszać czy jeść więcej owoców i warzyw. A wtedy szczęście samo przyjdzie.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.