Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Czy istnieje przepis na szczęście? Nad tym pytaniem zastanawiają się filozofowie od starożytności. Stoicy widzieli szczęście w umiarze, epikurejczycy w przyjemności, cynicy w cnocie. W dzisiejszym świecie pytanie o źródło szczęścia wydaje się jeszcze bardziej aktualne. Światowej sławy socjolog Zygmunt Bauman zauważył, że współczesnemu człowiekowi niejako wmówiono, że dzięki większej konsumpcji stanie się szczęśliwszy. Dziś wiemy, że nie jest to do końca prawdą. Badania pokazują, że na subiektywne poczucie szczęścia wpływa bardzo wiele czynników.

Pierwszym takim czynnikiem są geny i biologiczne uwarunkowania. To, co otrzymujemy w darze po przodkach, w dużej mierze determinuje nasz poziom dobrostanu. Niektórzy naukowcy wskazują nawet, że geny w 50% są odpowiedzialne za nasz poziom szczęścia. Dziedziczone predyspozycje organizmu, wrażliwość układu nerwowego czy temperament znacząco wpływają na intensywność przeżywania przez nas pozytywnych emocji. Bycie ekstrawertykiem czy neurotykiem łączy się z faktem zwracania uwagi na pozytywne lub negatywne wydarzenia w naszym życiu.

Drugą kategorią czynników, wpływających na ogólny poziom odczuwanego szczęścia, są okoliczności zewnętrzne. W praktyce oznacza to, że łatwiej być szczęśliwym, gdy mamy zaspokojone podstawowe biologiczne i materialne potrzeby. Jednak szczęście nie zwiększa się wraz z gromadzonym bogactwem, a wygrana w Lotto automatycznie nie zapewnia zadowolenia do końca życia. Zewnętrzne okoliczności mają większe znaczenie przy odczuwaniu szczęścia w danej chwili, jednak znacząco mniejsze, gdy patrzymy na odczuwanie szczęścia w dłuższym okresie czasu.

Trzecia kategoria czynników jest związana z naszym podejściem do życia. I jest to obszar, na który możemy wpływać bezpośrednio. Nasze zachowania czy reakcje na spotykające nas wydarzenia zależą od nas samych. To również my decydujemy o tym, jak wykorzystamy biologiczne predyspozycje – czy będziemy aktywnym trybem życia pobudzać pozytywne emocje, czy zdecydujemy się skupiać na negatywnych aspektach naszego życia. Tak więc naszym sposobem działania i myślenia możemy oddziaływać na dwie wcześniej wymienione grupy czynników wpływających na nasz dobrostan.

Jak zatem można sformułować przepis na szczęście? Może po prostu mamy więcej szczęścia w życiu, jeśli je wzmacniamy dobrymi nawykami, działaniami i myślami. Warto zatem zainwestować trochę czasu i energii w to, by mieć więcej czasu dla najbliższych, więcej się ruszać czy jeść więcej owoców i warzyw. A wtedy szczęście samo przyjdzie.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.