Warzywa i owoce powinny być nieodłącznym elementem naszego codziennego menu. Niestety, często mamy problem ze spożywaniem zalecanej porcji tych produktów, a także włączeniem ich na stałe do jadłospisu najmłodszych. Co zrobić, żeby przekonać dzieci do warzyw i owoców? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów!
Spróbuj i zdecyduj!
Pokrój w słupki różne warzywa (marchew, paprykę, ogórka, ogórka kwaszonego, cukinię, seler naciowy itd.). Zawiąż dziecku oczy chustką/szalikiem, a potem daj do spróbowania różne warzywa. Następnie pytaj, jak mu smakują, które jest najlepsze i czy rozpoznaje smak konkretnego warzywa. Potem można role odwrócić – to dziecko będzie testowało ciebie. Zanim pociecha się zorientuje, zje odpowiednią porcję warzyw, a ty będziesz wiedziała/wiedział, które są jego ulubione.
Daj wybór!
Pamiętaj, że zadawanie pytań, w których dziecko ma poczucie siły sprawczej jest naprawdę dobrą praktyką. Unikaj pytań typu: „Jaką chcesz dzisiaj surówkę na obiad?”, gdyż najczęściej odpowiedz jest bardzo przewidywalna – „ŻADNĄ”. Jeśli jednak zapytasz dziecko np. „Czy chcesz dziś do obiadu surówkę z marchewki czy z selera?” to jest duża szansa, że dziecko zdecyduje i będzie miało poczucie sprawczości, a ty posiądziesz wiedzę, jaką surówkę dla dziecka przygotować.
Wygląd ma znaczenie!
Ulubione zupy dzieci to rosół i pomidorowa. Oznacza to, że dzieci lubią zupy o homogennej konsystencji. Warto wiec przygotowywać dla nich zupy-kremy np. krem z dyni, krem z zielonego groszku, krem z marchewki. Jak się jeszcze taką zupę odpowiednio udekoruje np. natką pietruszki czy chrupiącymi grzankami, to sukces murowany.
Znane smaki!
Zabawa polega na tym, aby przygotowywać z dzieckiem ulubione potrawy, ale z wykorzystaniem warzyw. Burgery z soczewicy czy brokułów są tak samo proste w wykonaniu i bardzo smaczne, jak z mięsa, a dzieci je uwielbiają.
Eksperymentuj!
Dodaj np. do purre z ziemniaków ugotowaną marchewkę lub brokuły, które zmienią ich kolor i wprowadzą element zaskoczenia.
Bądź kreatywny!
Daj ponieść się fantazji i przygotuj wspólnie z dzieckiem kolorowe postaci z warzyw – np. buzia z plasterka pomidora, oczy z plasterków rzodkiewek, usta z papryki i włosy ze szczypiorku.
Nieoczywiste smaki
Przygotowywanie słodkich przekąsek na bazie warzyw np. piernik z marchewki czy ciasto dyniowe (oczywiście nie codziennie, ale żeby pokazać dziecku, że warzywa można „wykorzystywać” na różne sposoby)
Wspólne gotowanie
Najważniejsza z zasad i sposobów, jak zachęcić dziecko do próbowania nowych smaków – zaproś malucha do kuchni! Kiedy dziecko gotuje wspólnie z mamą, tatą czy babcią ma możliwość decydowania, jakie warzywa dodaje do przygotowywanej potrawy. Po zakończeniu gotowania, każdy szef kuchni, a zwłaszcza ten mały z wielką przyjemnością próbuje swojego kulinarnego dzieła.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.