Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Warzywa i owoce – smaczne, niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Mogą stanowić kolorowy dodatek do posiłku bądź samodzielną przekąskę między posiłkami. Warto zadbać o to, by warzywa i owoce gościły na naszych stołach pięć razy dziennie!

Zdrowie na piątkę z plusem!

Warzywa i owoce – stanowią źródło wielu ważnych dla nas składników pokarmowych, m.in. witamin, minerałów i dobroczynnego błonnika pokarmowego, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania, w tym ochrony przed chorobami, utrzymania dobrej kondycji i samopoczucia.

Światowa Organizacja Zdrowia określiła idealną dzienną porcję warzyw i owoców – 500g, zalecając ich spożycie pięć razy dziennie. Warzywa i owoce najlepiej jest jeść w surowej postaci lub gotowane na parze – wówczas w największym stopniu zachowują one swoją cenną wartość odżywczą. Do pięciu porcji warzyw i owoców wliczyć jednak można również porcję owoców suszonych, talerz zupy jarzynowej czy szklankę soku owocowego.

Pięć kolorów zdrowia!

Warzywa i owoce możemy podzielić wg kolorów, a te z kolei określają konkretne korzyści:

  • Białe (m.in. czosnek, cebula, chrzan, kalarepa, seler, pietruszka, por) to źródło intensywnych zapachowo substancji antybakteryjnych i antywirusowych, których bezpośrednim zadaniem jest wzmacnianie odporności organizmu.
  • Żółte/pomarańczowe (m.in. kukurydza, papryka, brzoskwinie, marchew, dynia, morele) są źródłem beta-karotenu. Jego główny wpływ na organizm to znaczący udział w procesie tworzenia komórek i tkanek oraz istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku.
  • Czerwone (m.in. pomidory, buraki, jabłka, czereśnie, truskawki, wiśnie, porzeczki) – źródło cennego potasu. Neutralizuje on obecny w soli kuchennej sód, reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową w organizmie, redukuje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca.
  • Zielone (m.in. szpinak, brokuły, sałata, kapusta, fasolka szparagowa, nać pietruszki, zielony groszek) to źródło witaminy C, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Substancje te biorą udział w procesie oczyszczania organizmu ze szkodliwych dla zdrowia toksyn, przyspieszają regenerację i opóźniają procesy starzenia się tkanek.
  • Niebieskie/czarne (m.in. bakłażan, jagody, czarna porzeczka) są źródłem witaminy C. Jej działanie na organizm to przede wszystkim spowalnianie procesu starzenia się komórek oraz wzmacnianie naczyń krwionośnych.

Warzywa i owoce… od kuchni!

Najlepsze są oczywiście te świeże – jedzone zaraz po pokrojeniu. Gotowane najwięcej witamin zachowają tylko wówczas, gdy ugotujemy je krótko w małej ilości wody lub na parze! Najwięcej witamin tracą warzywa smażone, gdyż nie służy im wysoka temperatura. Dlatego unikajmy przygotowywania ich w ten sposób.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.