Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 dynia piżmowa
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • 10 liści mięty
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka wędzona
  • twaróg wędzony
  • prażone pestki dyni

Sposób wykonania:

Dynię tniemy na kawałki (w kształcie pół księżyca) przyprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką oraz skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku w temp. 220 stopni ok. 20-25 min.

Obraną z łusek kukurydzę grillujemy na patelni ok. 10 min.

Następnie obcinamy z kolby ziarna kukurydzy, przekładamy do miski i mieszamy z papryką pociętą w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną pietruszkę i miętę. Dolewamy olej rzepakowy i doprawiamy. Z dyni usuwamy pestki i skórę, polewamy salsą z kukurydzy i posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem oraz pestkami dyni.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.