Składniki (dla 4 osób):
- 1 dynia piżmowa
- 2 kolby kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryczka chili
- ½ pęczka zielonej pietruszki
- 10 liści mięty
- 100 ml oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- papryka wędzona
- twaróg wędzony
- prażone pestki dyni
Sposób wykonania:
Dynię tniemy na kawałki (w kształcie pół księżyca) przyprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką oraz skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku w temp. 220 stopni ok. 20-25 min.
Obraną z łusek kukurydzę grillujemy na patelni ok. 10 min.
Następnie obcinamy z kolby ziarna kukurydzy, przekładamy do miski i mieszamy z papryką pociętą w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną pietruszkę i miętę. Dolewamy olej rzepakowy i doprawiamy. Z dyni usuwamy pestki i skórę, polewamy salsą z kukurydzy i posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem oraz pestkami dyni.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.