Składniki (dla 4 osób):
- 300 g pasternak
- 100 g białej czekolady
- 200g twarogu sernikowego
- 2 szt. żółtek
- 20 g cukru pudru lub łyżka miodu
- owoce – maliny,, truskawki, borówki, jagody itp.
- olej
Sposób wykonania:
Umyty pasternak smarujemy olejem i pieczemy ok. 30 min. w piekarniku w temp. 190 stopni.
Po upieczeniu zdejmujemy łupinę i miksujemy miąższ. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy twaróg sernikowy i pasternak. Masę ucieramy ok. 6 min., a następnie dodajemy roztopioną białą czekoladę i mieszamy ok. 3 min. Gotową masę z pasternakiem szprycujemy przy pomocy worka do pucharków lub szklanek. Przekładamy do lodówki w celu wychłodzenia.
Prezentacja: po wyciągnięciu pucharków z lodówki dekorujemy je z wierzchu świeżymi owocami (można je także posypać je cukrem pudrem lub polać miodem).
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.