Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Składniki (dla 4 osób):

  • 500 g pierś z indyka
  • 40 g orzechów włoskich
  • 2 szt. jajka
  • 80 g mąki
  • 80 g bułki tartej
  • 300 g kalafiora
  • 2 szt. szalotki
  • śmietana 18%
  • 40 g masła
  • 100 ml mleka
  • 300g marchewki
  • 80 ml oleju
  • 4 gałązki tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

Pierś z indyka tniemy w cienkie plastry grubości ok 1 cm (eskalopki) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kalafiora rozdrabniamy, przekładamy do rondla zalewamy mlekiem z dodatkiem wody i dodajemy sól. Gotujemy kalafiora do momentu, aż będzie miękki. Następnie, dodajemy śmietanę i masło, a potem miksujemy do uzyskania kremu. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie, obraną marchew tniemy w paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Blanszujemy ją w wodzie z dodatkiem masła i tymianku doprawiamy solą i pieprzem.

Indyka panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i zmielonych orzechach wymieszanych
z bułką tartą. Smażymy na oleju z dodatkiem masła do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Prezentacja: na talerzu układamy krem kalafiorowy, na nim kładziemy indyka i tagliatella
z marchwi.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.