Składniki (dla 4):
- 1 szt. papryki czerwonej
- 1 szt. papryki zielonej
- 200 g bakłażana
- 100 g cebuli
- 100 g wiśni
- 150 g kaszy kuskus
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Papryki pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, ok. 10 min. Następnie przekładamy do foliowego worka i szczelnie zwijamy. Po ok. 10 min wyciągamy papryki z woreczka i obieramy ze skóry, usuwamy pestki, a następnie tniemy w drobną kostkę.
W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę pociętą w drobną kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Bakłażana tniemy w plastry o grubości 1 cm i solimy. Po 15 min. wycieramy plastry bakłażana ręcznikiem papierowym. Następnie smarujemy je olejem i grillujemy po ok. 3 min. z każdej strony.
Cebulę przekładamy do szklanej miski, dodajemy paprykę, wydrążone wiśnie i posiekaną zieloną pietruszkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do miski wlewamy gorący wywar,
a następnie szczelnie przykrywamy miskę folią aluminiową. Po ok. 5 min. kasza jest gotowa.
Prezentacja: na plastry bakłażana układamy sałatkę z kuskusem.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.