Najnowsze wpisy

  • Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne – jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. W poprzednim artykule wspomniałam o doskonałym wpływie wit. C na naszą odporność, jak i poprawę humoru. Jej bogatym źródłem są rodzime warzywa i owoce. Kolejnym […]Czytaj więcej »
  • „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    Gdy jesteśmy głodni często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są  przede wszystkim węglowodany, których źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Spożywane na surowo dostarczają energii oraz nawadniają organizm. Są także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na […]Czytaj więcej »

Składniki (dla 4 osób):

– 600 g kurczaka (podudzie)

– marynata do kurczaka:

  • 100 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • ½ pęczka świeżego kopru
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

– 800 g młodej marchewki

– 3 łyżki miodu

– 8 gałązek świeżego tymianku

– olej rzepakowy

– sól, pieprz

– pure ziemniaczane:

  • 500 g ziemniaki
  • 40 g masła
  • sól

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania marynaty mieszamy razem i wkładamy do niej podudzia z kurczaka. Kurczaka marynujemy min. 2 godz., a max. 12 godz. (im dłużej marynujemy mięso, tym będzie bardziej kruche). Podudzia wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego (lub blachy wyłożonej pergaminem) i pieczemy w nagrzanym piekarniku 190 stopni, przez 45 min. Następnie obieramy marchew, obcinamy nać pozostawiając ok. 2 cm. Myjemy i osuszamy. W misce mieszamy olej z miodem i przyprawami. Dokładnie obtaczamy w nich marchew następnie wykładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w temp 190 stopni ok. 35-40 min. Opcjonalnie, pod koniec pieczenia możemy dołożyć borówki lub jagody. Następnie obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wodę odlewamy, dodajemy masło i pozostałą marynatę od kurczaka. Wszystko dokładnie ubijamy.

Prezentacja:

Marchew i puree układamy na talerzu, a następnie pieczone podudzia .Dekorujemy świeżym tymiankiem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.